• crowd simulation room

Crowd Simulation Room

vr 12 & za 13 november

Crowd Simulation Room

Boogaerdt / VanderSchoot

LNP
performance

Over

Wie zijn ‘WIJ’? En hoe zou de wereld eruitzien als we de veronderstelde scheiding tussen mens, dier, plant en ding opheffen?  

The playground to become ‘us’. In een technologische speelruimte stelt BVDS voor om de focus op het individu los te laten en in plaats daarvan te oefenen in groepsvorming. Geïnspireerd op het bos, de zwerm en de kudde verkent Crowd Simulation Room op speelse wijze de mogelijkheden voor de mens om zich te verbinden met het grote geheel, een groot meervoudig organisme. In een soort oefenruimte midden tussen de mensen, de dieren, de planten en de dingen speelt de bezoeker ‘The Game of Life’, een simulatie waarin niet ‘the survival of the fittest’ maar juist co-existentie centraal staat.  

Crowd Simulation Room is onderdeel van het vierluik 'Rooms for Transformation’ waaraan BVDS de komende jaren bouwt. In deze ruimtes voor transformatie dromen de makers samen met het publiek een nieuwe wereld tot bestaan. Ze doen er speelse, verwarrende, lichtvoetige, confronterende voorstellen voor een paradigmawissel van de menselijke soort en haar rol op deze planeet. De werkelijkheid die verschijnt is degene die wij aandacht geven, vanuit dit opbeurende principe schept BVDS ruimtes om dit te oefenen. Want we zijn als mens ‘in wording’, de huidige vorm van mens-zijn is niet het eindpunt van de evolutie. BVDS staat stil bij- en beweegt door op de vraag hoe wij als huidige Westerse mensen op heilzame wijze kunnen en moeten transformeren. 

BVDS zoekt speelkameraden voor de Sneak Preview van Crowd Simulation Room 
BVDS opent haar speelveld-in-wording om samen met bezoekers ‘The Game of Life’ te spelen. Het publiek krijgt de kans om het plezier en het ongemak van het multi-organisme aan den lijve te ondervinden. Nog voordat de nieuwe installatie van BVDS in première gaat, toont BVDS in Frascati de sneakpreview van deze zoektocht naar gemeenschapszin. 

Een nieuw genre: BVDS opent de grey space  
Met de grey space stelt BVDS een nieuw genre voor. Al langere tijd bevindt het werk van BVDS zich op het snijvlak tussen de white cube en de black box en nodigt daarmee uit tot een ervaring die het midden houdt tussen een theater- en museumbezoek. Door te spelen met de regels en conventies van beide plekken, bevraagt BVDS de komende jaren de functie van deze openbare gebouwen en de rol die kunst kan innemen in onze samenkomst op deze plekken.  

Oefenruimte én denkruimte: binnen en buiten 
Crowd Simulation Room is bedoeld als een ruimte waar het publiek kan oefenen zich met anderen samen te bewegen. Net als vogels in een zwerm, kunnen mensen zich bewust worden van de lichamen om hen heen. Mensen kunnen zich hier afstemmen op elkaar en bewust worden van de connective tissue’ die hen met elkaar verbindt. Zij staan met elkaar in verbinding door lucht en geluid in de ruimte, maar bijvoorbeeld ook door de instructies van de spelleider. Dat het publiek wordt aangemoedigd zich bewust te worden van de ander en de omgeving, betekent niet dat mensen zich allemaal hetzelfde hoeven te gedragen. Juist niet. De makers en de bezoekers van de Crowd Simulation Room zijn heel divers en juist vanuit die verschillen is het doel om samen te werken en samen te leven. Zo ontstaan nieuwe spelregels voor empathie, participatie en beweging in een onvoorspelbare, diverse samenleving. Zolang het gezamenlijke doel en de gezamenlijke richting de verbindende factor blijft, is het mogelijk om zowel lichamelijk als mentaal van een ik naar een wij te gaan.  

concept & regie Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot kostuums Lotte Goos componist Wessel Schrik lichtontwerp Theun Mosk video- en ruimtelijk ontwerp Rodrik Biersteker uitvoering ruimtelijk ontwerp Marjolijn Brouwer techniek Jaap Schledorn & Wout Panis performance Tim van Dongen, Sjaid Fonce, Charlotte Gillain & Clara Ottignon productieleider Milou Smit technisch producent Siemen van der Werf | ruimtetijd producent Lene Grooten en Marc Meijer marketing & communicatie Shantih Lalta coproductie Theater Rotterdam mede mogelijk gemaakt door Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds21

€15/ €10
Frascati 1