A Pole Tragedy

wo 09 & do 10 februari

A Pole Tragedy

Sofie Kramer

Nederlands
performance

Over

alleen toegang met coronatoegangsbewijs

In  A Pole Tragedy  gaat theatermaker Sofie Kramer op zoek naar vrouwelijke autonomie en lichamelijke zelfbeschikking in een door mannen gedomineerde wereld. Gefascineerd door Euripides’ beroemde tragedie Iphigenia in Aulis, over het offer van een meisjeslichaam in een mannenstrijd, verkent zij het grijze gebied tussen geweld en erotiek.

Met Iphigenia als haar heroïsche alter ego probeert zij zich over te geven aan de kleine dood, in een zweterig duet tussen haar lichaam en een metershoge paal. Ze zet de verhoudingen tussen haar lichaam en de paal op scherp: samen met geluidskunstenaar Mári Mákó bouwde ze haar eigen interactieve danspaal, die zij bespeelt met haar lijf als een muziekinstrument. Het harde, onbeweeglijke, glimmende stuk staal komt tot leven in deze duistere vrouwenfantasie. I’m pretty when I cry. I’m ugly when I cum. I’m free when I die. Dit is een Griekse tragedie.  

"Zoals Sofie Kramer schijnbaar achteloos speelt met die aalgladde paal; zoals zij Iphigeneia presenteert – niet als een slachtoffer, maar als een trotse en onbevangen jonge vrouw, die met opgeheven hoofd haar noodlot tegemoet treedt, en daardoor feitelijk de mannen in haar omgeving voor paal zet, no pun intended; zoals zij vanuit dat verhaal reflecteert op zichzelf, en op alle vrouwen…" Theaterkrant

regie, tekst, performance Sofie Kramer dramaturgie Doke Pauwels instrument- en klankontwerp Mári Mákó audio-operator paal Anne-Jan Reijn kostuumontwerp Esther Sloots lichtontwerp en videoprojectie Hendrik Walther artistieke coaching Keren Levi techniek Leon Vergouw campagnebeeld Casper Koster (fotografie) en Jesse Smits (grafisch ontwerp) R Kelly cover Sofie Kramer (zang) en Tijl Kramer (productie) met veel dank aan Carl Beukman mede mogelijk gemaakt door Bureau Dégradé, GREENHOUSE/Veem House for Performance, Het Fonds Podiumkunsten, Amarte, het Norma Fonds en het AFK. 
 

Makers

Sofie Kramer is theatermaker en performer en studeerde in 2019 af aan de regie-opleiding van Toneelacademie Maastricht. Vanuit haar grote liefde voor muziek en beeldende kunst ontwikkelde zij een eigenzinnige, sterk beeldende theatertaal waarin muzikaliteit en lichamelijkheid een belangrijke rol spelen. Het vechtende lichaam is een terugkerend thema in haar werk: het lichaam dat vecht tegen de tijd, tegen de zwaartekracht, tegen de blik van de ander. Dat gevecht laat ze zien in interdisciplinaire performances waarin het experiment centraal staat.

A Pole Tragedy is de tweede in een reeks van drie persoonlijke soloperformances waarin zij existentiële thema’s te lijf gaat: de dood, seksualiteit en geboorte. Haar eerste soloperformance Er is je nooit een rozentuin beloofd, over de dood van haar moeder, speelde op het Boslab Theaterfestival in 2020 en werd in de Theaterkrant genoemd als een van de beste voorstellingen van het theaterseizoen, en zijzelf als een van de meest beloftevolle nieuwkomers. 

€ 15 / €10
Frascati 2 / 50 minuten