ANTIBODIES

di 29 juni t/m za 03 juli

ANTIBODIES

Boogaerdt / VanderSchoot / Theater Rotterdam

theater

Over

In de nieuwe Theater Rotterdam productie ANTIBODIES, eert performance-duo Boogaerdt/VanderSchoot tijdens een rituele bijeenkomst de feminiene anatomie als de bron van creatie. In een technologisch gemedieerde seance, zien we een vrouw die zich in een afgesloten capsule beweegt tussen realiteit, fictie, droom en hallucinatie. Aan de hand van haar online data daalt ze af in schemerzones waar ze varianten van zichzelf ontmoet. 
 
Het thema van ANTIBODIES is actueler dan ooit. De laatste decennia en met name het laatste half jaar, begeven we ons meer en meer in het online landschap. Deze virtuele ruimte wordt gereguleerd door zelflerende machines (A.I.), die menselijke interactie gebruiken om zichzelf te verbeteren. De mens is onlosmakelijk verbonden met de machine die hij eigenhandig heeft gemaakt. We zijn zelfs zo verweven met onze technologie, dat we niet meer kunnen zeggen of de mens de machine maakt of de machine de mens. Deze vergaande technologisering creëert een werkelijkheid waarin onze keuzes voorspelbaar en onze handelingen geautomatiseerd zijn. Performance-duo Boogaerdt/VanderSchoot onderzoekt de rol van het menselijk lichaam in deze frictie-loze wereld van de data. Ze benaderen de zwetende, poepende, bloedende behuizing waarmee we ons door ons leven bewegen, als het ultieme middel om onszelf te de-automatiseren en onze werkelijkheid te scheppen. 

Boogaerdt/VanderSchoot over de inspiratie voor ANTIBODIES: “Wij zijn gefascineerd door het spanningsveld tussen het frictie-loze domein van de data en de frictie die inherent is aan het lichamelijke domein. Het ‘dataïsme’ gaat uit van een toekomst die voorspelbaar is, waarin alles telbaar, meetbaar en traceerbaar is. Wij onderzoeken een beweging die daar tegenin gaat; de tastende beweging door onbekende schemerzones en langs de krochten van het vrouwenlichaam. We bewegen ons op de grens tussen droom en werkelijkheid, tussen bewustzijn en onderbewustzijn, tussen ons online-profiel en onze offline-body. Want we vermoeden dat we ergens daar de bron kunnen vinden waar vanuit we ons leven kunnen (her)scheppen en onze vrijheid kunnen terugvinden.”

'Verrukkelijke ‘body horror’ met een filosofisch fundament – daarvoor zit je goed bij theaterduo Boogaerdt/Vanderschoot.' ★★★★  de Volkskrant

'Menselijkheid in een posthumaan tijdperk'  Theaterkrant

medium Suzan Boogaerdt regie Bianca van der Schoot muziek Wessel Schrik sopraan Sterre Konijn scenografie Marloes&Wikke video Rodrik Biersteker kostuums Lotte Goos fotografie Sanne Peper

ANTIBODIES is, net als Headroom en Botanical Wasteland, onderdeel van de serie Future Fossils, een tentaculair kunstproject over digitale wezens in een ‘niet-menselijk’ tijdperk. Vanuit de gedachte dat het humanisme failliet is, onderzoekt Boogaerdt/VanderSchoot hoe het zogenoemde post-humanisme ons beter past. Hoe we kunnen toegroeien naar een nieuwe versie van menselijkheid waarin we ook de niet-menselijke levensvormen betrekken? ­De serie bevraagt wat het betekent om kunst te maken in ‘the non-human era’, een tijdperk waarin de mens niet langer de maat der dingen is. Vanuit de centrale vraag: ‘Als de mens niet het centrale object is, wat is dan menselijkheid?’ zoekt Boogaerdt/VanderSchoot naar de relevantie van het theater in een nieuwe tijd.

Makers

BOOGAERDT/VAN DER SCHOOT

Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot werken al samen sinds ze in 1999 afstudeerden aan de Mime-afdeling van de Theaterschool Amsterdam.
Boogaerdt/Vanderschoot creëert expressieve, fysieke, gedurfde en zeer visuele theatrale installaties die draaien om de strijd en uitdagingen waarmee mensen worden geconfronteerd in de door media aangedreven wereld van vandaag.
Dit jaar bestaat Boogaerdt/VanderSchoot (BVDS) twintig jaar. Ze hebben zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een belangrijke speler in het (inter)nationale theaterlandschap. BVDS verzorgde o.a. de eerste Nederlandse inzending voor de Theater Biënnale van Venetië (2017), ze stonden met hun werk op de Ruhrtriënnale (2015) en ze maakten producties bij de Berlijnse Volksbühne (2017-2020).
Ze waren de afgelopen 8 jaar verbonden aan de theatergezelschappen TG Oostpool en Theater Rotterdam (beide BIS).
Vanaf 2021 werken ze weer vanuit een zelfstandige organisatie en de komende jaren zijn ze te vinden in de theaters in binnen en buitenland, op festivals en creëren en presenteren we ons zeer lichamelijke werk in de museale context en op niet voor de hand liggende locaties.
Momenteel bouwen ze samen met andere kunstenaars aan een nieuwe organisatie. Een alternatief op de logge kunstinstituten aan de ene kant en de kwetsbare autonome kunstenaar aan de andere kant. Een vereniging van gelijkgestemde kunstenaars die allemaal vanuit hun eigen vakmanschap bezig zijn met het ontwikkelen van inspirerende toekomstscenario’s. Samen onderzoekenz e vanuit radicale verbeelding een nieuwe hybride organisatievorm, die discipline overschrijdende ontmoetingen organiseert in de virtuele en de reële openbare ruimte.
Het werk van BVDS toont lichamelijkheid in al haar vormen. Vanuit de anarchistische traditie van de Nederlandse mime bouwden ze aan een werkpraktijk waarbinnen ze meerdere kunstdisciplines combineren. Ze nemen daarin alle aannames van de theaterruimte onder de loep, maar koesteren de real-life samenkomst. Hun gezamenlijke aandacht en hun zintuiglijke waarneming beschouwen zij als de meest essentiële en politieke krachten van mensen. Juist nu in het noodzakelijke veranderproces op weg naar een leefbare wereld.

€19 /€14
Frascati 1 / 75 minuten