Volpone

Volpone

Dood Paard

theater

Over

Graaizucht en geilheid in de tijd van Shakespeare

Dood Paard brengt een uitbundige komedie vol hebzucht, bedrog en gekonkel, geschreven door Shakespeare’s tijdgenoot Ben Jonson. Volpone (vos), een puissant rijke Venetiaanse edelman, doet alsof hij op sterven ligt. Al snel komen Voltore (gier), Corbaccio (raaf) en Corvino (kraai) op bezoek met buitensporig grote cadeaus, in de hoop zijn erfgenaam te worden. Volpone’s bediende Mosca (parasiet) speelt listig in op hun hebzucht en hitst het drietal steeds verder op. Corbaccio onterft zijn eigen zoon en Corvino biedt zijn vrouw aan voor een geneeskundige seksuele ontmoeting. Alle manipulaties en verlokkingen drijven de edelman en zijn knecht tot waanzin, tot het punt waar ze elkaar verraden en alles verliezen. Een meedogenloze satire op de schijnbaar onverbeterlijke mens.

‘Het is snel en pakkend, er is ruimte voor terzijdes en grappen. In alle hilariteit werkt het.’ (****) – De Theaterkrant over MacBain

tekst Ben Jonson vertaling Martin Hartkamp van & met Kuno Bakker, Gillis Biesheuvel, Jorn Heijdenrijk, Manja Topper, Julian Maiwald, Lotte Dunselman & Michael Yallop beeld Jasper Oostland

 

Makers

Dood Paard staat garant voor een autonome mentaliteit en een open houding van de spelers naar het publiek. Soms lijkt de grens tussen een toneelrol en zijn vertolker te vervagen. Al bijna twintig jaar overleven de acteurs zonder dat er een regisseur aan te pas komt. Of ze nu een bestaand stuk aanvatten of een splinternieuwe eigen tekst, altijd gaat het erom: hoe staan wij in het hier en nu? Iedere handeling, iedere uitgesproken zin is bedoeld om de eigen geest te scherpen. En daarmee die van de toeschouwer.

Frascati en Dood Paard kennen sinds jaar en dag een sterke verwantschap, een band die in 2013 bekrachtigd is met de intrek van Dood Paard in de gebouwen van Frascati.

Benjamin Jonson (1572 – 1637) was een Engelse toneelschrijver, dichter en acteur. Volpone wordt beschouwd als een van zijn beste stukken, samen met The Alchemist en Bartholomew Fair. Naast zijn maatschappelijke satires verwierf hij bekendheid met zijn lyrische poëzie. Jonson heeft veel van zijn tijdgenoten beïnvloed. William Shakespeare heeft nog gespeeld in een van zijn vroegere stukken, Every Man in his Humour (1598).

Pers

 

Video

trailer Volpone - Dood Paard
105 minuten