15th Extraordinary Congress: Amsterdam

15th Extraordinary Congress: Amsterdam

Vlatka Horvat (HR / UK)

English
actualiteit

Over

De vele verhalen van Joegoslavië

In 15th Extraordinary Congress delen zes vrouwen hun herinneringen aan wat ooit een gezamenlijk vaderland was, maar dat nu niet meer bestaat. Met elkaar wisselen ze verhalen, geruchten en anekdotes uit, over de grote historische gebeurtenissen maar ook over het leven van alledag. Hoe was het om in die tijd, op die plek, te leven? Langzaam ontstaat een beeld waarin verschillende perspectieven elkaar aanvullen en soms tegenspreken. Een ‘parallelle geschiedschrijving’, naast de officieel erkende – of betwiste – feiten. Een mozaiek van persoonlijke herinneringen met ruimte voor contradicties, verschillende interpretaties en zelfs fictie. Zo verkent 15th Extraordinary Congress de manieren waarop we het geleefde verleden proberen te vatten en te duiden.

De eerste versie van 15th Extraordinary Congress speelde in Londen, als onderdeel van het project After a War van het LIFT festival. Sindsdien was de voorstelling te zien in Brussel, Berlijn, Poznan, Lissabon, Bergen en Malmö. De cast bestaat telkens uit vrouwen die afkomstig zijn uit voormalig Joegoslavië en die nu wonen in de stad waar de voorstelling speelt.

met Aleksandra Popovska, Armina Pilav, Bojana Mladenović, Maja Lovrenović, Nevena Bajalica & Vlatka Horvat moderator Marijke Hoogeboom concept & regie Vlatka Horvat oorspronkelijke versie gemaakt in opdracht van LIFT & 14-18 NOW, WW1 Centenary Art Commissions gepresenteerd i.s.m. Battersea Arts Centre met steun van het Cultuur Programma van de Europese Unie, de National Lottery via het Heritage Lottery Fund & Arts Council England 

15th Extraordinary Congress is een project van House on Fire, een samenwerkingsverband van een aantal Europese productiehuizen, waaronder Frascati Theater. 

 

 

Makers

Vlatka Horvat studeerde Theater en Performance in Chicago en behaalde een doctoraat in de kunstpraktijk aan Roehampton University in Londen. Haar werk omvat installaties, schetsen, performance, fotografie en tekst. Horvat speelt dikwijls met het herschikken van bestaande ruimtes, objecten en de sociale relaties die zich daar afspelen. Recent was haar werk te zien in onder meer CAPRI (Düsseldorf) Galerija SC (Zagreb), Disjecta Contemporary Art Center (Portland), annex14 (Zürich), BUAG (Boston), Rachel Uffner Gallery (New York), Zak|Branicka Gallery (Berlijn), Bergen Kunsthall & the Kitchen (New York). Daarnaast maakte zij installaties in opdracht voor onder andere het Marta Herford Museum (Herford), MGLC Ljubljana, VOLT Bergen, the 53rd October Salon (Belgrado), Stroom Den Haag, Greater New York in het MoMA PS1 (New York), Aichi Triënnale (in samenwerking met Tim Etchells) & de 11de Biënnale van Istanbul.