Vehicle

Vehicle

Holland Festival / Gerhard Marx, Shane Cooper

 

Over

installatie: vr 7 16.00-23.00 / za 8 14:00-24:00 / zo 9 14:00 - 23.00
 
performance: zie agenda rechterzijde
 
Aan losse auto-onderdelen heeft de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Gerhard Marx delen van klassieke snaarinstrumenten gemonteerd. Met zijn raadselachtige installatie Vehicle gaat Marx op zoek naar de muziek in levenloze objecten. Hoe klinkt een autoportier als het bespeeld wordt met een strijkstok? Tijdens een aantal gratis te bezoeken performances in de installatie, improviseren twee musici met de verschillende onorthodoxe instrumenten, waaronder ook knipperlichten, ruitenwissers en koplampen. Tegelijk klinkt een tekst van schrijver Toast Coetzer over een autorit van Kaapstad naar Johannesburg.
 
 
performance concept, regie Gerhard Marx uitvoering Shane Cooper, Diamanda La Berge Dramm tekst Toast Coetzer installatie creatie Gerhard Marx uitvoering Shane Cooper, Kyle Shepherd videotechniek montage Joav Dagan, Noah Cohen

 

Makers

Gerhard Marx (Zuid-Afrika, 1976) woont en werkt in Kaapstad, Zuid-Afrika. Hij voltooide zijn MA (schone kunsten) aan de Universiteit van de Witwatersrand, Johannesburg (2004). Zijn zevende solotentoonstelling, Ecstatic Archive, was in 2019 te zien in de Goodman Gallery in Johannesburg. Zijn werk werd geselecteerd voor de Biënnale van Venetië 2013. Andere recente internationale tentoonstellingen zijn: My Joburg in La Maison Rouge, Parijs en Kunsthalle im Lipsiusbau, Dresden; en The Beautiful Ones, Nolan Judin, Berlijn. Het werk van Marx wordt regelmatig getoond op internationale kunstbeurzen, waaronder Art Basel, Frieze (Londen) en FIAC (Parijs) en is onderdeel van tal van openbare en particuliere kunstcollecties. In 2009 voltooide hij twee grootschalige openbare beeldende werken in Johannesburg: The Fire Walker, een samenwerking met William Kentridge; en Paper Pigeon, een samenwerking met Maja Marx. Hij heeft veel ervaring in theater, als scenograaf, regisseur en filmmaker, waaronder REwind: A Cantata for Voice, Tapeand Testimony (een interactieve film van Gerhard Marx en Maja Marx, met muziek gecomponeerd door Philip Miller), uitgevoerd in Royal Festival Hall, Southbank, Londen (2010), Market Theatre, Johannesburg (2008) en 62'Centre, William College, Massachusetts (2007).

Shane Cooper is een bassist, componist en producer uit Kaapstad, Zuid-Afrika. Zijn stijl is een mengeling van Zuid-Afrikaanse jazz, elektronische muziek, wereldmuziek en experimenteel geluidsontwerp. In 2013 won hij de Standard Bank Young Artist Award Jazz. In 2014 won hij deSouth African Music Award (SAMA) voor Best Jazz Album. Zijn nieuwe live band MABUTA bracht een gelauwerd album uit op vinyl bij het label Afrosynth van Boutique Joburg, uitgegeven via het Amsterdamse label Rush Hour. Met zijn elektronische project Card on Spokes speelde hij op Boiler Room en stond hij op het podium met Little Dragon, Daedelus en Young Fathers. Cooper werkte samen met wijlen Zim Ngqawana, Louis Moholo, Spoek Mathambo, Kyle Shepherd, Lionel Loueke, en vele anderen. Hij heeft ook muziek geschreven voor films en theater.