UR

di 27 t/m do 29 maart

UR

Urland in coproductie met Theater Rotterdam

 

Over

Urland sticht een nietsontziende Dictatuur van de Kunst

Beste Toeschouwer,

We wilden het Gilgamesj Epos voor u opvoeren, het oeroude heldendicht dat zich afspeelt in het land van Ur, middenin het huidige IS-gebied. We wilden vol vuur vertellen over de bakermat van de beschaving die in puin werd geschoten en veranderde in een frontlinie. We wilden ‘het verhaal van ’de kunst en de kunst van het verhalen’ verdedigen met dezelfde terroristische woede en nietsontziende agressie als waarmee de jihadisten hun anti-Westerse boodschap propageren. Een Dictatuur van de Performance! Een Terreur van de Kunst! Maar daar staan we dus weer voor eigen parochie te preken…. de zoveelste Mars der Beschaving…Aaaaaa!!! Hoe kom je in godsnaam nog tot een statement?!

Maar we laten het er niet bij zitten. We roepen de hulp in van Artaud en zijn Theater van de Wreedheid. We willen UR! We willen rituelen! We willen radicaliteit! En we zullen zeer zeker een Dictatuur van de Performance stichten, een die ook met onszelf afrekent. Terug naar het nulpunt…. Harakiri!

concept & spel Ludwig Bindervoet, Thomas Dudkiewicz, Marijn Alexander de Jong & Jimi Zoet kostuumontwerp Elsemarijn Bruys mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam & Fonds Podiumkunsten

Makers

Performancecollectief Urland is opgericht in 2010, door toenmalige tweedejaars studenten van de Toneelacademie Maastricht. URLAND maakt beeldende, muzikale en fysieke performances met een operateske inslag en een flinke dosis humor. Samen met Frascatimaker Naomi Vellissariou maakten zij eerder Kwartet: een powerballad. Ook maakten zij de triolgie MS DOS – Prometheus geketend, Internet of things – Prometheus de Vuurbrenger en Explorer – Prometheus ontketend, over de opkomst, expansie en grenzeloze belofte van het internet. Voor Explorer – Prometheus ontketend (2015) en Bedtime Stories (2016) werd URLAND genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs. Over Explorer schreef de jury: “Het is een belangwekkende voorstelling geworden. Het 21e-eeuwse poppenspel met de motion-capture techniek wordt transparant en onnadrukkelijk gebracht, met een verbeeldingsrijke, wervelende trip als resultaat. [...] De voorstelling roept vele relevante vragen op over de implicaties van virtuele werelden voor onze identiteit en maatschappij. Urland doet dit met een ijzersterke vertelkracht die (ook) de humor niet schuwt.”

Theater Rotterdam is het stadstheater van Rotterdam, ontstaan uit de fusie van Ro Theater, Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam. Het gezelschap werkt met een ensemble van makers, spelers, regisseurs en choreografen en leidt de nieuwste generatie theatermakers op. Theater Rotterdam staat voor grensverleggend, interdisciplinair theater dat de verschillen, de diversiteit en de veelvormigheid van de samenleving van vandaag toont.

 

 

€17 / €13,50
Frascati 1
Tickets online €2 goedkoper