• unmute keren levi

Unmute

Unmute

Keren Levi / Neverlike & Yannis Kyriakides & Slagwerk Den Haag

dans

Over

Lichamen en sensoren versmelten in een muziekdansvoorstelling over het verlies van taal

3 dansers en 2 slagwerkers
met sensoren op hun lichamen
scheppen een landschap van stemmen en geluiden
in een voorstelling over het verlies van taal

Gesproken fragmenten, losgezongen van hun fysieke oorsprong, zweven rond in UNMUTE. De spelers hebben controle over de stemmen, maar ze worden tegelijkertijd door hen gegijzeld. Door hun drang om te blijven communiceren veranderen de spelers in orakels, mediums en cyborgs, die zowel voor ons als tot ons spreken.

UNMUTE is een muziekdans voorstelling de hybride uitkomst van de ontmoeting tussen componist Yannis Kyriakides en choreograaf Keren Levi. Tijdens het optreden weven drie dansers en twee musici van Slagwerk Den Haag dans, live muziek en digitale geluidslagen door elkaar heen. Zij dragen sensoren op hun lichaam, waardoor hun fysieke vaardigheden en nieuwe technologie op elkaar inspelen. Hun bewegingen staan niet op zich, ze genereren een biologerend landschap van stemmen en geluiden. Met dit project betreden Kyriakides en Levi een nauwelijks verkend gebied waar technologie en de fysieke basis van de mens tot nieuwe perspectieven leidt.

Noch de inhoud noch de betekenis van de gesproken fragmenten staat centraal in UNMUTE, maar het recht van onderdrukte stemmen om te spreken en gehoord te worden. In het niemandsland tussen eeuwenoude en post-humanistische technologieën ontstaan mogelijkheden voor transformatie en emancipatie. UNMUTE is een fascinerende voorstelling, die poëtisch en actueel is.

Achtergrondinformatie
UNMUTE is een interdisciplinair project dat in volledige co-creatie is ontstaan, met alle betrokkenen in dezelfde ruimte op hetzelfde tijdstip. In constante dialoog hebben Kyriakides en Levi met de dansers, musici en technici samengewerkt. Compositie en choreografie zijn verstrengeld en niet meer van elkaar te onderscheiden. Dit wordt versterkt door het gebruik van myo sensoren op de lichamen van de spelers, waarmee zij ter plekke het geluid kunnen manipuleren door spierspanning en bewegingen. Speciaal voor UNMUTE is software ontwikkeld door audiovisueel kunstenaar Darien Brito. Doordat niet alle bewegingen van tevoren zijn bepaald, ontstaan er tijdens elke voorstelling weer nieuwe momenten, waarop de spelers moeten reageren.

Door gebruik te maken van gesproken fragmenten, zowel uit archieven van (inmiddels verdwenen) talen als computer gegenereerde stemmen van talen die nog niet bestaan wil UNMUTE nieuwe inhoud geven aan het theoretische idee van ‘speakability’, een virtuele ruimte waarin elke stem mag klinken en gehoord wordt.

concept en muziekcompositie YannisKyriakides concept en choreografie Keren Levi dans, muziek en choreografie Eva Susova, Charlie Laban Trier, Matthew Day percussie, dans en compositie Fedor Teunisse Marianna Soroka (Pepe Garcia in de ontwikkelingsfase dramaturgisch advies Igor Dobričić sensor server, programmering Darien Brito lichtontwerp en techniek Martin Kaffarnik sensor systeem en geluidstechniek Michele Abolaffio | vier kostuums Ginta Tinte kostuum Fedor Teunisse Keren Levi grafisch ontwerp Miritte Ben Yitzchak | fotografie Eti Steinberg, Assi Weitz management & strategie Jette Schneider (NeverLike/Transistor) Liesbeth Kok (Slagwerk Den Haag) fondsenwerving en conceptontwikkeling Judith Schoneveld (NeverLike/Transistor) marketing & PR Liorah Hoek (NeverLike), Marije de Graaf (Slagwerk Den Haag) productie Stephie Kolman (Slagwerk Den Haag)

UNMUTE is een co-productie van Keren Levi | NeverLike en Slagwerk Den Haag en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten en het Dutch Performing Arts programme, Norma Fonds, Fonds Creatieve Industrie en Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Makers

Keren Levi (Israël / 1972) is choreografe, wonend en werkend in Amsterdam. Met elementen als dans, (live) muziek en video, is haar werk het beste te omschrijven als interdisciplinair, in de kern gebaseerd op choreografische principes. Haar prijswinnende werk, dat is uitgevoerd in meer dan 20 landen, omvat o.a. Territory (2004, BNG prijs) over identiteit en representatie, de succesvolle duetten Couple-Like (2006) en Couple Like #2 (2010, Zilveren Krekel) in samenwerking met Ugo Dehaes en The Dry Piece (Dioraphte prijs) en Clubbing (2015). Levi geeft les aan de SNDO en de MTD-opleidingen van de AHK. 

Vorig jaar was haar choreografie Footnotes (For Crippled Symmetry) te zien in Frascati.

Bio’s

Yannis Kyriakides - In de meer dan honderd composities van componist en geluidskunstenaar Yannis Kyriakides komen verschillende media bij elkaar, zoals geluid, muziek en woorden. Zijn soms prijswinnende werk is op internationale podia door vooraanstaande hedendaagse muziekensembles uitgevoerd. Hij studeerde musicologie aan York University en later compositie bij Louis Andriessen en Dick Raaijmakers, is mede-oprichter van platenlabel Unsounds en geeft compositieles aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Fedor Teunisse - Fedor Teunisse is slagwerker en artistiek leider van zowel het vermaarde percussie ensemble Slagwerk Den Haag als het ASKO|Schönberg ensemble. Hij was als slagwerker actief in vrijwel alle toonaangevende muziekensembles in Nederland en België. Fedor studeerde aan de conservatoria in Utrecht en Rotterdam en werkt als docent aan het Conservatorium in Den Haag.

Darien Brito - Darien Brito is kunstenaar-technicus op het gebied van geluid en beeld in het digitale domein. Naast het realiseren van zijn eigen projecten adviseert hij ander instellingen en kunstenaars, waaronder Slagwerk Den Haag en ontwikkeld hij voor hen ook software. Hij studeerde aan de KABK Den Haag een bachelor muziekcompositie en een master sonologieio’s:

 

Yannis Kyriakides

In de meer dan honderd composities van componist en geluidskunstenaar Yannis Kyriakides komen verschillende media bij elkaar, zoals geluid, muziek en woorden. Zijn soms prijswinnende werk is op internationale podia door vooraanstaande hedendaagse muziekensembles uitgevoerd. Hij studeerde musicologie aan York University en later compositie bij Louis Andriessen en Dick Raaijmakers, is mede-oprichter van platenlabel Unsounds en geeft compositieles aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

 

Keren Levi

Met haar stichting NeverLike heeft Keren Levi een profiel opgebouwd als internationaal choreograaf. Haar werk is het beste te beschrijven als interdisciplinair, gebaseerd op choreografische principes en tegelijkertijd speels en intuïtief. Vaak in samenwerking met anderen krijgt elk stuk zijn unieke en specifieke vorm, waardoor haar werk zeer divers is en diverse prijzen won. Ze deed een master choreografie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en geeft les aan de School for New Dance Development.

 

Fedor Teunisse

Fedor Teunisse is slagwerker en artistiek leider van zowel het vermaarde percussie ensemble Slagwerk Den Haag als het ASKO|Schönberg ensemble. Hij was als slagwerker actief in vrijwel alle toonaangevende muziekensembles in Nederland en België. Fedor studeerde aan de conservatoria in Utrecht en Rotterdam en werkt als docent aan het Conservatorium in Den Haag.

 

Darien Brito
Darien Brito is kunstenaar-technicus op het gebied van geluid en beeld in het digitale domein. Naast het realiseren van zijn eigen projecten adviseert hij ander instellingen en kunstenaars, waaronder Slagwerk Den Haag en ontwikkeld hij voor hen ook software. Hij studeerde aan de KABK Den Haag een bachelor muziekcompositie en een master sonologie

 

 

 

 

 

 

18 oktober is de voorstelling opgenomen in het aanbod van We Are Public