Under A Low Sky

Under A Low Sky

Wael Ali / Dancing on the Edge

Frans en Arabisch/ ENG boventiteling
theater

Over

Een aaneenschakeling van ongewone, onverwachte, vertrouwde of onmogelijke ontmoetingen

Hoe maak je theater in tijden van oorlog? Wanneer de realiteit aan constante en gewelddadige verandering onderhevig is en je niet meer zelf ter plekke bent. Wat is de context van het theater dat we creëren; voor wie maken we het?

De 40-jarige Syrische filmmaker Jamal is geobsedeerd door het idee zijn verleden te verliezen. Hij woont al meer dan tien jaar in Frankrijk en de plekken uit zijn verleden zijn verlaten of vernietigd, terwijl hijzelf en zijn vrienden over de hele wereld verspreid zijn. Hoe kijk ik naar het heden, wanneer ik geen toegang hebt tot een verleden dat mij toebehoort?

Hij besluit om op zoektocht te gaan naar dit verleden…en probeert de mensen te vinden, die ooit  zijn kleine wereld bevolkten. Gaandeweg rijgt hij fragmenten en stukken van verhalen aaneen tot een reflectie over dit verlies. Naast deze persoonlijke reis, besluiten de hoofdpersonen zich te verdiepen in het koloniale archief. Door de ogen van de Franse administratie en het leger in Syrië aan het begin van de negentiende eeuw -middels fragmenten uit brieven, documenten, foto’s en kaarten- krijgen we een voorstelling van de geboorte van de Staat. Een imaginaire en opnieuw gebouwde Staat. Under a Low Sky vermengt twee manieren van schrijven, persoonlijk en politiek, en verkent en bevraagt de grenzen van beide.

regie & tekst Wael Ali uitvoering Sharif Andoura, Nanda Mohammad setontwerp & kostuumontwerp Bissane Al Charif dramaturgie & vertaling Chrystèle Khodr lichtontwerp & technologie Camille Mauplot video & beeld Ghazi Frini, Bissane Al Charif, Ghazi Frini, Bissane Al Charif muziek & geluidontwerp Yazan Sharif, Akkad Nizam Edine, Basile Pflug, Akkad Nizam Edine videotechniek & set Basile Pflug productie Les Bancs Publics - Festival Les Rencontres à l'échelle co-productie Performances beyond two shores, a project ondersteund door de Europese Comissie in het kader van het Creative Europe programma (Les Bancs Publics, Bozar, Shubbak, Dancing on the Edge, Kunstfest Weimar, Napoli Teatro Festival), Performing arts centre - Friche la Belle de Mai - Friche la Belle de Mai, Arab Art Focus met ondersteuning van Stiftelsen Studio Emad Eddin and Ford Foundation

Makers

Schrijver en regisseur Wael Ali studeerde in 2004 af aan de hogeschool voor Podiumkunsten in Damascus en deed een vervolgstudie in Lyon, Frankrijk. Hij haalde een masterdiploma in Podiumkunsten aan de universiteit Lumière Lyon. Tussen 2003 en 2006 was Wael Ali als dramaturg betrokken bij diverse projecten.

In 2014 schreef en regisseerde hij de voorstelling Je ne me souviens plus dat speelde in het Shams Theatre in Beiroet, Lebanon, en in plekken en festivals als het Gorki Theater in Berlijn, Toneelhuis in Antwerpen, en Journées Théâtrales de Carthage in Tunesië. In 2016 regisseerde hij Titre Provisoire, waarvoor hij samen met Libanese actrice Chrystèle Khodr de tekst schreef.

 

 

 

 

 

 

80 minuten
Nederlandse Première