The Tragedy of Slaughtervaart

The Tragedy of Slaughtervaart

Dood Paard

theater

Over

Een Shakespeareaanse tragedie over de verwikkelingen rond het roemruchte Slotervaartziekenhuis met in de hoofdrollen Aysel Erbudak, Jan Schram en het ziekenhuis zelf.
Op locatie in Nieuw-West bij Broedplaats Lely, Schipluidenlaan.
 
Gebouwd als open en voor iedereen toegankelijk gezondheidscentrum midden in een nieuwe volkswijk, was het Slotervaartziekenhuis in de jaren zeventig een toonbeeld van vooruitgangsgeloof en gelijkheidsdenken. Een ziekenhuis waar het niet om geld of efficiency maar om mensen moest draaien.
 
Ironisch genoeg zou enkele decennia later juist het Slotervaartziekenhuis het eerste grote Nederlandse ziekenhuis worden dat in private handen kwam. En niet in de handen van zorgondernemers, maar in die van twee zakenmensen – de Noord-Hollandse vastgoedondernemer Jan Schram en de uit Turkije afkomstige flamboyante self-made woman Aysel Erbudak.
 
Zakelijk instinct, grote woorden en een flinke hoeveelheid geld bleken toch niet voldoende om van dit gezondheidszorgsprookje een succes te maken: na veel chicanes en gedoe kwam het Slotervaartziekenhuis in een steeds vrijere val terecht.
 
The Tragedy of Slaughtervaart gebruikt deze geschiedenis om er een breder verhaal mee te vertellen: het verhaal van kwetsbare idealen in een harde wereld, een verhaal over het hardnekkige geloof in dat de dingen toch ánders kunnen dan hoe ze meestal gaan, het verhaal van de verblinding die ervoor zorgt dat we goede bedoelingen uit het oog verliezen en er ontluisterend cynisme voor in de plaats krijgen.
 
'The Tragedy of Slaughtervaart zit pal op de actualiteit, maar gaat ook breder over de problemen in de zorg' ★★★★ de Volkskrant
 
'Zo steekt het geslaagde The Tragedy of Slaughtervaart uiteindelijk een hart onder de riem van het getergde Slotervaartpersoneel' - Het Parool
 
' Groteske poppenkast' - De Groene Amsterdammer
 
In een interview vertellen de makers over hoe de voorstelling The Tragedy of Slaughtervaart ingehaald werd door de actualiteit: 'Wij hadden er zelf dus de draai aangegeven om het te laten eindigen in een afgebrokkelde toestand, waarin alles kapot is. Nu is dat dus ineens echt zo.'  Het Parool

'Winst willen maken met zieken daar word je toch een beetje misselijk van?' interview met Manja Topper in de Volkskrant

Lees hier het interview met de makers in NRC.

door Ellen Goemans, Jorn Heijdenrijk, Manja Topper, Ramses van den Hurk, Michael Yallop tekst Rob de Graaf objecten Carmen Schabracq foto Floyd Koster i.s.m. De Meervaart, Frascati

Heb je een actiecode ontvangen? Deze wissel je in aan het einde van het bestelproces in onze winkel. De korting wordt dan automatisch verrekend.

Meer nieuws en achtergrondinformatie vind je op de website van The Tragedy of Slaughtervaart

Pers

 

Beeld

90 minuten
Maaltijd

Voorafgaand aan de voorstelling kan er in broedplaats LELY gegeten worden tussen 18.00 en 19.30 uur. Reserveren kan telefonisch via 06 58738871 of per mail via vicio.pastaio@gmail.com. Klik hier voor het menu.
Het eten wordt verzorgd door restaurant en cateraar Vicio il Mastropastaio, gespecialiseerd in de Siciliaanse keuken. Het eten wordt geserveerd in de ruimte van stichting MixTree.

actiecode

Heb je een actiecode ontvangen? Deze wissel je in aan het einde van het bestelproces in onze winkel. De korting wordt dan automatisch verrekend.