Terug

Terug

Frascati Producties / Jouman Fattal

theater

Over

Een persoonlijke voorstelling over wat thuis is, waar de idealen zijn gebleven en wat revolutie nog betekent in een land dat kapot is. 
 
Een jonge vrouw besluit terug te gaan naar Syrië, het land van haar ouders, waar het gezin wegvluchtte toen zij vier jaar oud was. Nu is het tijd om terug te gaan en de wortels van de revolutie op te graven. Ze kan niet langer passief zitten wachten in Nederland. Ze wil ook vechten voor vrijheid, onrecht bestrijden met rechtvaardigheid en moedig zijn. Maar met elke stap wordt de berg problemen die de oorlog in Syrië heeft veroorzaakt groter. Eenmaal onderweg blijkt ‘terug’ een moeilijk begrip: waar is ‘thuis’ en wat betekent dat? Ineens is alles dubbel, want alles is kapot geschoten. De stad Homs, haar neef en de idealen van de revolutie. Maar teruggaan naar Nederland lijkt ook geen optie. 
 
Huilen doen we thuis
Ik weet niet waar mijn thuis is
Dus ik huil niet.
 
Terug is een persoonlijke voorstelling over wat thuis is, waar de idealen zijn gebleven en wat revolutie nog betekent in een land dat volledig aan scherven ligt. Jouman Fattal speelt alle rollen zelf: haar moeder, zichzelf, President Bashar Al-Assad. En wat is nu eigenlijk de rol van revolutieleider Abdel Baset Al-Sarout?
 
 
tekst, regie & spel Jouman Fattal eindregie Alexandra Broeder vormgeving Tess de Vlieger techniek Tycho van Iwaarden video Judith Hofland lichtontwerp Gé Wegman publiciteitsbeeld Casper Koster fotografie Bas de Brouwer met dank aan Manja Topper, Timen Jan Veenstra
 
 

Makers

Jouman Fattal (Syrië, 1992) is actrice, theatermaker en schrijver. Ze studeerde in 2015 af aan de acteursopleiding in Utrecht en ontwikkelt zich nu als maker en schrijver. Als columniste (o.m. Spunk, Joop.nl en radio NPO1) en theatermaker zoekt ze naar de angel in de samenleving en verlangt ze er naar om zichzelf en haar publiek op een grappige, creatieve en soms pijnlijke manier een spiegel voor te houden. Ze speelde in televisieseries als Moordvrouw en Project Orpheus. In het voorjaar van 2016 maakte ze i.h.k.v. Fraslab de solo Terug. Deze solo werkt ze nu verder uit. 

Beeld

60 minuten
première 21 september
CJP Dinsdagdeal

Heb jij een CJP-pas? Kom dan op 26 sept naar Terug en maak gebruik van de CJP Dinsdagdeal!