Tenzij je een beter plan hebt

di 19 t/m za 30 september

Tenzij je een beter plan hebt

Frascati Producties / Anoek Nuyens & Rebekka de Wit in coproductie met De Nwe Tijd

actualiteit

Over

In een Japans onderzoeksstation voor apen woont een chimpansee die veel beter dan mensen getallenreeksen bleek te kunnen onthouden. In allerijl werden mensen met een fotografisch geheugen bijeengetrommeld om het tegen de aap op te nemen. Honderdvijftig jaar na Darwin willen we kennelijk nog steeds beter zijn dan dieren. Laat staan dat we gelijk zouden zijn aan planten of dingen. En dat is niet alleen omdat we daarmee heel wat rechten zouden inleveren, maar ook omdat het daadwerkelijk onze verbeelding voorbij gaat. Is de mens wel in staat zichzelf uit het centrum van het denken weg te halen?
 

Inmiddels roepen steeds meer denkers op om de relatie tussen mens, dier, natuur en ding bij te stellen en worden er steeds meer proefschriften over de post-humanistische zaak geschreven. Er zijn zelfs verenigingen die je vragen de mier in jezelf wakker te maken. Omdat ze die proefschriften lang niet allemaal uitgelezen kregen en de mier in zichzelf niet wakker kregen, proberen theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit iets anders. In samenwerking met journalisten, activisten, filosofen, juristen en een mediastrateeg gaan theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit op zoek naar een manier om een wereld te verbeelden waar de mens niet de maat der dingen is. Tenzij je een beter plan hebt.

'Helder en betrokken verhaal over het goede doel'- **** Parool over Hulp van Anoek Nuyens
'Anoek Nuyens stuurt je niet met niks naar huis'- **** Theaterkrant over Hulp

We hangen meer dan vijf kwartier aan haar lippen - **** Theaterkrant over Ik weet er te weinig van van Rebekka de Wit

'De Wit laat zien hoe je te verzoenen met de imperfectie van het bestaan.'- *** Volkskrant over We komen nog één wonder te kort

Aansluitend aan de theatervoorstelling vindt een doorlopende denktank plaats. De voorstelling opent de verbeelding, de denktank maakt het concreet. Samen met betrokkenen uit het lokale maatschappelijke veld en het publiek gaan Nuyens en De Wit het gesprek aan. 

concept, spel & tekst Anoek Nuyens & Rebekka de Wit eindregie Davy Pieters muziek Christiaan Verbeek vormgeving Wikke van Houwelingen, Marloes van der Hoek publiciteitsbeeld Michiel Cotterink


Tenzij je een beter plan hebt is een coproductie met DE COPRODUCERS. Onder deze noemer geven 8 Nederlandse kwaliteitstheaters een impuls aan de ontwikkeling van vernieuwend dans- en theateraanbod.

Makers

Anoek Nuyens (Nederland, 1984) maakt sociaal bewogen, documentair theater. Haar werk strekt zich uit over verschillende domeinen en podia: van politiek tot wetenschap, van feit tot fictie, van theater tot krant en internet. Ze werd voor haar theater- en journalistieke werk meerdere malen genomineerd en ontving in 2013 de Marie Kleine-Gartman Pen voor haar essay Westen, Wake Up! Naast haar werk dat geproduceerd wordt door Frascati, schrijft ze als freelancer voor o.a. De Correspondent en Rekto:Verso en is ze curator van Nieuwe Grond dat onderdeel is van het Nederlands Theater Festival. Met haar laatste voorstelling Hulp reisde ze naast theaters ook langs bedrijven, maatschappelijke organisaties, NGO's en politieke partijen. Anoek schrijft op dit moment haar debuutroman bij Nijgh & Van Ditmar.

Rebekka de Wit (Santiago de Chile, 1985) is schrijver en theatermaker. Haar theaterwerk is tegelijkertijd persoonlijk en politiek, ernstig en geestig, kwetsbaar en ontwapenend. Met de voorstelling Hoe dit het verhaal werd won ze in 2012 de Theater aan Zee Jongtheaterprijs. Daarna volgden onder meer Heimat, Woudlopers handboek, Presentatie van een ongecensureerd moppenboek en Ik weet er te weinig van. Vanaf 2017 heeft ze mede de artistieke leiding bij theatergezelschap De Nwe Tijd. In 2015 verscheen haar debuutroman We komen nog één wonder tekort. Ze schrijft voor De Correspondent, kunsttijdschrift Oogst, Rekto:Verso. 

 

€15 / €11,50
Frascati 2
Tickets online €2 goedkoper
première 22 september

Tenzij je een beter plan hebt is op tournee: