4: STILL LIFE

4: STILL LIFE

Nicole Beutler Projects & Theater Malpertuis

dans

Over

Universeel krachtenspel in een dansduet geïnspireerd door Bauhaus

Een wit toneel en twee dansers. Choreografe Nicole Beutler keert met 4: STILL LIFE terug naar de basis. Ze dook in de dansgeschiedenis en destilleerde daaruit de essentiële bouwstenen van het dansduet tussen man en vrouw. Van de barokke hofdans via Lindy Hop naar de postmoderne dans werd de partnerdans bestudeerd. We zien paringsrituelen, leiders en volgers, versmelting en gevecht, afstand en intimiteit.

De principes van Bauhaus, de beeldende kunstbeweging uit het begin van de 20e eeuw, vormen een belangrijk uitgangspunt. De geometrie van vierkant, cirkel en driehoek zijn de leidraad voor deze muzikale en beeldende compositie. Bewegingen, geluid en licht zijn geheel afhankelijk van elkaar. Op trefzekere wijze, zoals we dat kennen van Beutlers precieze choreografieën, neemt ze ons mee naar een poëtische wereld waarin een intrigerende dialoog tussen de dansers en de ruimte steeds nieuwe betekenissen oproept.

Het stuk is een compositie van vijf bewegende stillevens; een dans van de ruimte, een bijzondere hofdans, een paringsdans, een ritueel en een 'Lichtspiel'. Elk deel heeft zijn geheel eigen sfeer en energie, ondersteund door de muziek van Beutlers vaste componist Gary Shepherd.

4: STILL LIFE ging in 2013 in première. In het jaar waarin we honderd jaar Bauhaus vieren, is de voorstelling weer terug in de theaters.

'4: STILL LIFE is een en al contradictie, tussen tijden en stijlen, tussen verwachtingen en realiteit. Het is functioneel en esthetisch, sec en gevoelig, herkenbaar en vreemd, saai en fascinerend. Bijzonder dus.' - ★★★★ de Volkskrant (2013)

★★★★ NRC (2013)
★★★★ Theaterkrant (2013)
 

productie Nicole Beutler Projects coproductie Theater Malpertuis (BE) concept en choreografie Nicole Beutler performers Marjolein Vogels, Benjamin Kahn lichtontwerp Minna Tiikkainen muziekcompositie Gary Shepherd toneelbeeld Minna Tiikkainen, Nicole Beutler kostuums Jessica Helbach techniek Martin Kaffarnik dramaturgie Felix Ritter artistieke samenwerking Piet Arfeuille choreografische assistentie Hillary Blake Firestone, Inge van Huijkelom met dank aan Hester van Hasselt, Djahan Manuela Perez, Hans Vos, Dorothee Wortelboer, Martin Butler fotografie Anja Beutler met steun van Fabrik Potsdam Nicole Beutler Projects wordt structureel gesubsidieerd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds Podiumkunsten.

65 minuten