Stadsastronaut

Stadsastronaut

Marjolijn van Heemstra / Theater Rotterdam

theater

Over

Leven als een astronaut: een handleiding voor de toekomst

Sinds het begin van de ruimtevaart worden astronauten in de uitgestrekte duisternis overvallen door liefde voor onze planeet. En waar je van houdt, dat wil je beschermen. We moeten uitzoomen, is hun boodschap. Zien hoe alles met alles verweven is en hoe kwetsbaar we erbij hangen in dat reusachtige heelal. Het leven bekijken met de blik van een ruimtevaarder geeft ons het perspectief dat we nu zo ontberen. Een blik voorbij de waan van de dag waarin we onszelf en de aarde uitputten. Mooi gezegd. Maar hoe dan? In de warmste zomer in drie eeuwen probeert Marjolijn van Heemstra zichzelf op te leiden tot astronaut in de hoop een handleiding te vinden voor de toekomst. Met behulp van ruimtevaartspecialisten, futurologen, science fiction en haar buurman Bob zoomt ze stap voor stap uit op het dagelijkse leven. Althans, dat is de poging. Stadsastronaut is het verslag van een doe-het-zelf ruimtevaarder op zoek naar het allergrootste in het allerkleinste. Ideaal en werkelijkheid samengebracht in een voorzichtig pleidooi voor meer geloof in de toekomst. Voor onszelf maar vooral voor wie er nog komen.

'ik kan niet slapen want de wereld is zo mooi' de Groene Amsterdammer

'In regie van Erik Whien zijn ervaringen en onderzoek knap verweven tot een voorstelling van een uur. [...] die combinatie tussen theorie en het persoonlijke werkt erg goed.' ★★★★ NRC

'Stadsastronaut is een poëtisch-filosofisch reisverslag waarin ze op slimme wijze haar eigen leven verknoopt met grote maatschappelijke bewegingen.' - Het Parool

Academie voor Stadsastronauten
Met de Academie voor Stadsastronauten (ASA) onderzoekt Marjolijn van Heemstra samen met toekomstbureau Monnik hoe aardbewoners kunnen leren leven als ruimtevaarders; met uitzicht op de sterren en inzicht in de kwetsbaarheid van onze planeet. Omdat we behalve gejaagde stedelingen ook astronauten zijn, dag en nacht cirkelend om een ster in de koepel van een atmosfeer. De ASA werkt vanuit de overtuiging dat we een nieuw perspectief nodig hebben om de gigantische uitdagingen van onze tijd tegemoet te kunnen treden. Ruimte in een overvolle wereld en ruimte in het denken. De colleges vinden plaats op locatie, van gemeentehuizen tot festivaltenten. De voorstelling Stadsastronaut is grotendeels voortgekomen uit onderzoek van de ASA. Sinds begin maart is Marjolijn van Heemstra begonnen als ruimtevaartcorrespondent bij De Correspondent. Lees hier haar eerste bijdrage.  
 

PRAAT NA MET TOEKOMSTDENKERS
Elke avond na Stadsastronaut praat programmamaker Anne Kuit na over de thematiek van de voorstelling met een toekomstdenker uit de stad. Laat je inspireren door deze mede-astronauten en deel je ervaringen.

di 19 mrt Tycho Hellinga
wo 20 mrt Edwin Gardner 
do 21 mrt Marc Davidson 
vr 22 mrt Frank Alsema
za 23 mrt Li An Phoa
meer info hier

Marjolijn van Heemstra is schrijver, dichter en theatermaker. Eerder stond zij op het podium met o.a. de succesvolle voorstellingen Als ik de liefde niet heb en Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap. Haar laatste roman En we noemen hem werd in zeven landen vertaald en won verschillende prijzen. In haar werk gaat Van Heemstra actuele thema’s te lijf met poëzie en verwondering en laat ze steeds weer zien hoe veelkantig de werkelijkheid is.

idee, tekst, spel Marjolijn van Heemstra regie Erik Whien dramaturgie Liet Lenshoek vormgeving en licht Marloes & Wikke kostuumontwerp en uitvoering Erik Bosman, Karin van der Leeuw muziek Roald van Oosten impactprogramma/ASA Marjolijn van Heemstra, Monnik, Studio voor Futures & Fiction educatie Anne Kuit techniek Arjen fortuin, Wesley van Steenbergen publiciteit Alles voor de Kunsten, Theater Rotterdam fotografie Sanne Peper 

Makers

Marjolijn van Heemstra is schrijver, dichter en theatermaker. Eerder stond zij op het podium met o.a. de succesvolle voorstellingen ‘Als ik de liefde niet heb’ en ‘Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap’. Haar laatste roman ‘En we noemen hem’ werd in zeven landen vertaald en won verschillende prijzen. In haar werk gaat Van Heemstra actuele thema’s te lijf met poëzie en verwondering en laat ze steeds weer zien hoe veelkantig de werkelijkheid is.

Pers

 
90 minuten