Salaam Jeruzalem - een ode aan het leven van Jacob Israel de Haan

Salaam Jeruzalem - een ode aan het leven van Jacob Israel de Haan

De Nieuw Amsterdam

theater

Over

Rebels muziektheater over een van Nederlands grootste dichters

‘Lees de woorden van mijn liederen niet. Lees het onleesbare achter de woorden,’ maande Jacob Israël de Haan (1881 – 1924) zijn lezers. Een man van tegenstrijdigheden, rusteloos in zijn verlangen naar harmonie. Een gepassioneerd prediker van het vrije woord, die zijn tijdgenoten aanspoorde over grenzen heen te kijken. Niet voor één waarheid te vangen, zette hij in zijn werk én in zijn leven de heersende moraal voortdurend op scherp. Zo werd hij, zoon van orthodox joodse ouders, openlijk verliefd op een Palestijn. Op 30 juni 1924 werd De Haan voorgoed de mond gesnoerd: met drie pistoolschoten werd hij in Jeruzalem om het leven gebracht.
De biografie, die onlangs verscheen over Jacob Israël de Haan van Jan Fontijn, vormt samen met zijn prachtige gedichten de leidraad voor deze rebelse muziektheatervoorstelling. Een poëtische ode aan een groot dichter en een veelzijdig mens.

‘Onverslaanbaar goed raak’ (****) – www.theaterkrant.nl over Pax Mama

‘Bijzonder verhaal dat anderhalf uur lang boeit’ (****) – www.1erang.nl over Pax Deus

tekst & regie Gerardjan Rijnders spel Sabri Saad el Hamus e.a. publiciteitsbeeld Studio Matusiak

Makers

De Nieuw Amsterdam is een theatergroep die iedere theaterzaal omtovert tot een dorpsplein waar de tijd stil wordt gelegd en verhalen worden verteld. Dicht op de toeschouwer en vanuit oprechte verwondering nodigt DNA uit om los te laten, in te leven, vrij te maken en te verbinden. Van Becket tot Grunberg en van Sophocles tot Emmanuel Schmitt, de thema’s zijn groot, de verhalen intiem.

Video

Salaam Jeruzalem DNA Trailer

Beeld

première 17 feb
wo 15 feb DNAvond (nagesprek met drankje)

Na afloop van de voorstelling is er een nagesprek met Sabri Saad El Hamus, Gerardjan Rijnders, biograaf Jan Fontijn en Marita Mathijsen, voorzitter Jacob Israël de Haan Genootschap en emeritus hoogleraar Universiteit van Amsterdam, gespreksleider Hans Smit.