Walden

Walden

Theater Rotterdam

theater

Over

Arjan Ederveen en Jack Wouterse als tragikomische tuinkabouters

“Het gouden ochtendklokje plant zich niet voort. Je kan er op zien hoe laat het is. Tijd om te vertrekken.

Twee broers – toevallig ook tuinkabouters – hebben zich teruggetrokken in een kleine utopie. Ze schoffelen, zaaien en wachten op de komst van iets groots en allesomvattends. Ze zijn bang voor de dood en willen niet oud worden. Dus zaaien ze horloges om de tijd te winnen. En depressiviaatjes. Ook spelen ze tv-programma’s na om maar niet toe te komen aan wat verzwegen wordt. Bijvoorbeeld dat de één een brief heeft achtergehouden die voor de ander bestemd was. Terwijl de seizoenen elkaar afwisselen, schoffelen de kabouters voort tegen de zinloosheid van het leven. Na Tocht presenteert Theater Rotterdam opnieuw een ontmoeting tussen ras-entertainers Ederveen en Wouterse, een ontroerende en grappige voorstelling over het nut van het leven, vriendschap, seks en de tijd die ongewild verstrijkt. 

'De hit van Oerol is Walden van het Ro Theater. Arjan Ederveen en Jack Wouterse zijn knap op dreef [...] Hun weerbarstige dansje als Moeder Natuur en Vadertje Tijd is weergaloos. 'Je moet tijd zaaien om hoop te oogsten', is een van de onliners die echoot in deze broeierige moestuin vol dampende pootaarde en feestende reuzenkabouters' - (*****) de Volkskrant 

regie Alize Zandwijk tekst Arjan Ederveen spel Arjan Ederveen & Jack Wouterse vormgeving Marloes van der Hoek, Wikke van Houwelingen fotografie campagnebeeld Rene Castelijn

Makers

Acteur, komiek, televisiemaker en tekstschrijver Arjan Ederveen is bekend van zijn samenwerking met Tosca Niterink in televisieprogramma’s Theo & Thea (1985-1989) en Kreatief met Kurk (1993-1994). Daarnaast speelde hij onder andere in films als Ja Zuster, Nee Zuster (2002), Pietje Bell (2002) en Kapitein Rob (2007). Samen met regisseur Pieter Kramer won hij in 1996 de Zilveren Nipkowschijf voor de serie 30 Minuten. Bij het Ro Theater speelde hij in de voorstellingen Lang en Gelukkig, Moord in de Kerststal, Woef Side Story, De Zere Neus van Bergerac en De Gelaarsde Poes. Speciaal voor het Ro Theater schreef hij Tocht, een hilarisch en ontroerend portret van twee oudere vrouwen (vertolkt door Jack Wouterse en Ederveen zelf) die worstelen met verlies, met eenzaamheid, met loslaten, met vergeten, met de dood en met de tijd.

Acteur Jack Wouterse (1957) is sinds 2008 verbonden aan het Ro Theater. Daar was hij onder andere te zien in Nachtasiel, De Gebroeders Karamazov, Koning Lear, Dood van een Handelsreiziger, Oedipus, Lang en Gelukkig, De zere Neus van Bergerac en in een speciaal door Oscar van Woensel geschreven monoloog over verslaving: Slaaf (2011). Naast zijn werk voor het Ro Theater is Jack bekend van tientallen films waaronder De Noorderlingen (1992), Minoes (2001) en Wiplala (2014) en televisieseries als Medea (2004), Najib en Julia (2001) en All Stars (1999). Wouterse won een Gouden Kalf voor zijn rol in En Route van Paul Ruven (1993) en voor die in Suzy Q (1999). Voor TV Rijnmond presenteert Jack het cultuurprogramma Moois. In 2013 maakte hij het kinderprogramma Ik ben Rotterdammer!. Sinds 2012 presenteert hij samen met Gijs Naber en Hannah van Lunteren Ro Radio bij Radio Rijnmond.

Alize Zandwijk maakte naam met anti-elitair, ongepolijst en geëngageerd theater, waarbij veel tegelijk en door elkaar heen gebeurt. Haar voorstellingen tonen mededogen met de onderkant van de samenleving, die ze opvoert met veel humor en fantasie. De afgelopen jaren regisseerde zij o.a. Dood van een Handelsreiziger, Oedipus, Vreugdetranen drogen snel, Branden, Bossen, Leger en Tocht.

75 minuten