• Romeo en Julia

Romeo & Julia

Romeo & Julia

Toneelgroep Oostpool

theater

Over

Liefde maakt een mens tot mens. Net als haat.

Romeo en Julia, wie kent ze niet? Deze Shakespeare-klassieker is misschien wel een van de meest vertelde liefdesverhalen in de theatergeschiedenis. Het stuk weet al eeuwenlang steeds opnieuw te raken en te inspireren. In een wereld waarin iedereen zich laat leiden door geweld, vechten de jonge Romeo en Julia voor hun liefde voor elkaar.

Regisseur Marcus Azzini (Angels in America, On the Road) laat zich opnieuw door dit verhaal inspireren. Zoals Romeo en Julia een antwoord zoeken in hun liefde zoekt Azzini naar nieuwe antwoorden en ontdekkingen in dit klassieke drama. Waar gaat dit stuk dat een onmogelijke liefde toont nu eigenlijk echt over? Waar komt de haat vandaan? En is het naïef om te denken dat we haat met liefde kunnen bestrijden?

Azzini kiest voor een talentvolle spelersgroep van jonge acteurs. Diewertje Dir en Abe Dijkman zijn de gedroomde Julia en Romeo. Met behoud van de originele poëzie herschrijven Jan Hulst en Kasper Tarenskeen (De Ilias) deze toneelklassieker tot een nieuw verhaal dat wij allemaal kennen.

'IJzersterk aan deze Shakespeare is dat je al na tien minuten met een grote glimlach denkt: wát-ís-dít?'' 'Deze Romeo en Julia is een overtuigend en intelligent theatercadeau van een trotse en gretige toneelgeneratie' - De Groene Amsterdammer

'Een swingende, stoute en messcherpe Romeo en Julia... Lieve hemel, de energie spat er vanaf' ★★★★★ Trouw

'Verbijsterend, fonkelnieuw taalbrouwsel... niet gewoon eigentijds maar zelfs futuristisch... Ronduit briljant' ★★★★ de Volkskrant

tekst William Shakespeare bewerking Jan Hulst & Kasper Tarenskeen regie Marcus Azzini met Thomas Cammaert, Abe Dijkman, Dieuwertje Dir, Bart van den Donker, Eva van der Gucht, Yannick Jozefzoon, Michael Muller, Chris Peters, Mirjam Stolwijk e.a. scenografie Koen Steger kostuums Mattijs van Bergen muziek Bart Rijnink casting Marc van Bree - Kemna Casting

Trailer Romeo en Julia - Toneelgroep Oostpool from Toneelgroep Oostpool on Vimeo.

Makers

Theater is voor Toneelgroep Oostpool een gelegenheid voor ‘onvoorziene ontmoetingen’, met andere mensen, tijden en denkbeelden. De voorstellingen van Oostpool zijn altijd persoonlijk, een ‘gesprek’ tussen de makers en de tijdelijke gemeenschap in de theaterzaal. Samen op zoek naar inzicht, troost of juist naar de confrontatie. Elk op hun eigen manier leggen de makers van Oostpool telkens opnieuw de vraag voor: Hoe nu mens te zijn?

Regisseur Marcus Azzini is een van de vaste makers van Toneelgroep Oostpool. In zijn ensceneringen van klassiek en nieuw repertoire streeft naar een verbeelding van het persoonlijke: de lichamelijke en emotionele verhouding van een mens tot andere mensen en de wereld. De afgelopen jaren maakte hij bij Toneelgroep Oostpool een drietal voorstellingen over jonge mensen die in een roerig tijdperk op zoek gaan naar een manier om anders te leven. (in) Koud WaterThey are just kids en On the road. Deze voorstellingen waren afgelopen seizoen als drieluik te zien bij Frascati.

Jan Hulst & Kasper Tarenskeen (Nederland, 1987 & 1988) maakten sinds het afstuderen van Jan Hulst (AHK, Regie 2014) een vliegende start bij Frascati Producties. Achtereenvolgens maakten zij The Woods (2015), De Rekening (2015) en Scheeps-Horeca (2016, genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theaterprijs en geselecteerd voor Circuit X). Daarna maakten ze speciaal voor Oerol de locatievoorstelling en publiekshit De Ilias (in coproductie met Toneelgroep Oostpool). Inmiddels schrijft het duo al het theaterwerk zelf, waarbij ze regelmatig klassiekers uit de wereldliteratuur door de gehaktmolen halen en met brute humor naar het heden trekken. Afgelopen seizoen waren zij te zien met het succesvolle Buut, de naderende dood, een coproductie van Frascati Producties en Toneelgroep Oostpool.   

140 minuten

28 feb is de voorstelling opgenomen in het aanbod van We Are Public