Reverse Colonialism

Reverse Colonialism

Frascati Issues: Ahilan Ratnamohan & Star Boy Collective

Engels gesproken
performance

Over

Reverse Colonialism is een politieke performance waarin vier Afrikaanse Antwerpenaren het moeizame migratie-integratie dilemma proberen op te lossen. Hun antwoord? Een nieuw land voor Afrikaanse-Europeanen en Europese-Afrikanen, waarin ze zélf de normen bepalen. De zoektocht naar deze utopische staat verloopt via een geanimeerd debat, waarbij het publiek via stembordjes de uitkomst mee bepaalt.

De explosieve energie van de ‘Star Boys’ is uniek en ongecensureerd. Ze betreden de scène om een ongehoorde stem te geven aan hun scherpzinnige percepties op onze samenleving.

‘In Reverse Colonialism! confronteert maker Ahilan Ratnamohan ons op een zeldzaam rattige manier met onze houding tegenover Afrika en Afrikaanse migranten. Een houding die door ons koloniale verleden én heden belast is en waarvan we ons helaas zelden bewust zijn.’ ★★★★ Theaterkrant  

regie Ahilan Ratnamohan spel Etuwe Bright Junior, Aloys Kwaakum, Lateef Babatunde, John Obi Agbo dramaturgie Kristof Persyn licht & techniek Hanne Dick productie A Cultured Left Foot VZW, Monty Kultuurfaktorij producer Jonathan Offereins met steun van London International Festival of Theatre

TO DIS/AGREE
The art of conflict

Deze voorstelling maakt deel uit van het terugkerende programma Frascati Issues. In deze editie wordt onderzocht hoe verschil van mening een plek krijgt in onze maatschappij. Een vitale democratie faciliteert niet alleen tegengestelde opvattingen, maar ook het gesprek daarover. Nu sociale media polarisering in de hand werken en het polderen vaak doel op zich lijkt te zijn geworden is het tijd voor nieuwe ruimtes en modellen. Daarom transformeert Frascati haar theaterzalen tot arena’s, parlementen, rechtbanken en onderhandelruimtes. Als ode aan het conflict.

Makers

Ahilan Ratnamohan (AU/BE) is een performancemaker met een innovatieve werkstijl. Als inspiratiebronnen gebruikt hij zijn eigen ervaringen als cultureel outcast en zijn achtergrond als sporter. Sinds 2007 creëert hij sterk-fysieke theatervoorstellingen. Hij werkte in Sydney met diverse kunstenaars zoals Urban Theatre Projects, Branch Nebula, Legs on the Wall, PACT, PYT, Theater Kantanka, Martin del Amo en Campbelltown Arts Centre. In 2013 maakte Ahilan zijn eerste succesvolle stuk Michael Essien I want to play as you… , een samenwerking met 6 Nigeriaanse voetballers. Deze groep groeide uit tot de ‘Star Boys’, een groep waarmee Ratnamohan verschillende voorstellingen maakte die internationale tournees hadden. In september 2014 ging Star Boy Productions in première in Monty en ook in Frascati te zien was. Reverse Colonialism ontwikkelt de esthetiek en thematiek verder die het collectief aansneed in de vorige producties.

80 minuten
To Dis/Agree

Deze voorstelling maakt deel uit van Frascati Issues: To Dis/Agree