Rebota rebota y en tu cara explota

Rebota rebota y en tu cara explota

Agnés Mateus / Quim Tarrida (ES)

Spaans gesproken | NL & ENG boventiteling
performance

Over

'In Spanje worden wekelijks twee vrouwen vermoord. Wij vrouwen ‘sterven’ niet, we worden vermoord. Laten we de dingen bij hun naam noemen.’

Agnés Mateus is het boegbeeld van het Catalaans theater. Samen met Quim Tarrida reflecteert ze in de voorstelling Rebota rebota y en tu cara explota over gendergeweld en sociale passiviteit. Over het vrouwenlichaam als beloning in sprookjes of politieke huwelijken. Over hoe in Spanje wekelijks twee vrouwen worden vermoord door hun partner, zonder het nieuws te halen. Over een mannelijke canon die zichzelf in stand houdt omdat vrouwen worden weggeschreven in wetenschap, kunst… Hoe is het mogelijk dat wij zo vaak getuige zijn van onrecht, zonder dat we ons zelfs maar verroeren?

Agnés Mateus staat alleen op het toneel in een decor met een uitgesproken neopop esthetiek. Opboksend tegen oorverdovende technomuziek scandeert ze alle beledigingen die vrouwen zoal te horen krijgen. Om het adembenemend ritme van de performance vol te houden, put ze energie uit haar eigen woede. Het gaat immers om een essentiële aanklacht. Een essentiële aanklacht die de hele wereld aangaat.

Rebota rebota y en tu cara explota is een eerlijk, toegewijd en rauw kunstwerk. Een aangrijpende, theatrale splinterbom over de positie van vrouwen.

'De reeks beledigingen waarmee de voorstelling opent en die op eloquente wijze wordt gescandeerd, zet de toon voor de aanklacht van feiten die te lang zijn miskend door de samenleving.' Les Inrockuptibles

Beste voorstelling in de categorie New Scenic Contributions van de Butaca Theater Awards of Catalonia 2018.
Beste voorstelling in de categorie New Trends van de Catalaanse Critics Award 2017 (Premis de la Crítica de les Arts Escèniques).
Applause Award van de Catalaanse FAD Sebastià Gasch Awards 2018.

regie Agnès Mateus, Quim Tarrida spel Agnés Mateus beeld & geluid Quim Tarrida licht Carles Borràs techniek Carles Borràs, Quim Tarrida met steim van van La Poderosa, Nau Ivanow, Theatre La Massa (Vilassar de Dalt) met dank aan Ismael Mengual, Gabriela Oyarzabal, Semolinika Tomic, Bcn Props, Feminicidio.net, CUBE, Conrado and Martí Soler, the Konvent Family, Maria Mateus, Joaquim Gil, Esther Soldevila, Carles Fígols, La Caldera

Makers

Agnès Mateus is het boegbeeld van het Catalaanse theater. Samen met Quim Tarrida reflecteert ze in REBOTA REBOTA Y EN TU CARE EXPLOTA over gendergeweld en sociale passiviteit. Hun doel: de dingen bij naam noemen. Hoe is het mogelijk dat wij zo vaak onrecht voor onze ogen zien gebeuren zonder zelf een vinger te bewegen of onze stem te verheffen? Mateus en Tarrida willen zich uitspreken over onze hedendaagse taboes en hypocrisie, onze verwaarlozing en wanhoop, ons gebrek aan liefde en het geweld dat velen vandaag nog steeds blijven ondergaan.

75 minuten
Let op!

In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van een strobocoop.

Nederlandse première