Randprogramma: verbeelding versus realiteit

Daar waar de voorstelling speelt met de verbeelding, is daar ook de realiteit. Iedereen heeft op de een of andere manier met verslaving te maken (gehad). Misschien ben je in herstel, misschien ken je iemand met een verslaving. Tijdens het repetitieproces spraken wij met bijzondere mensen die ons stuk voor stuk een kijkje in hun leven gaven en samen met ons het randprogramma van People, Places & Things vormgeven.

Een randprogramma dat meereist met de cast van People, Places & Things. Inleidende gesprekken en nagesprekken met ervaringsdeskundigen in de breedste zin van het woord. Wij stellen ze graag aan je voor.

nagesprek 17 jan

Renee Kelder (1985) is auteur, columnist en gastspreker verslaving. In 2014 debuteerde ze met ‘De Parttime-junkie’ (Uitgeverij Prometheus), een veelbesproken autobiografisch boek over de drug GHB, waarvan zij op eigen kracht afkickte. In 2018 verscheen een hernieuwde uitgave bij Meulenhoff Boekerij. 

Renee studeerde in 2015 af als humanistisch geestelijk verzorger aan de Universiteit voor Humanistiek. In haar onderzoeksscriptie onderzocht zij of zingeving een rol speelt in GHB-afhankelijkheid. 

nagesprek 18 jan
 
Loïs Bisschop (1985) kwam er op 28-jarige leeftijd achter dat ze een alcoholprobleem heeft. Met een zelfbedacht afkickprogramma besluit ze de strijd aan te gaan met haar verslaving. Twee jaar later studeert ze af met een documentaire over haar afkickproces. In 2014 debuteerde ze met ‘Ik ben Loïs en ik drink niet meer’. Hierin beschrijft ze haar inzichten, met de nodige anekdotes, die ze tijdens haar afkickproces heeft opgedaan. Haar boodschap: ‘Het leven zonder alcohol is ook echt heel leuk.’ Iets waarvan ze zelf jarenlang het tegendeel had geloofd. 

14 februari 2019 komt er nieuwe editie van dit boek uit met als titel ‘Ik drink niet meer’ (Uitgeverij Spectrum). Hierin beschrijft ze onder andere hoe ze de laatste vijf jaar nuchter heeft beleefd.

nagesprek 14 mrt
 

Bani Da Lima is manager behandelzaken bij Jellinek Minnesota. Hij heeft gedurende het repetitieproces cast en crew een unieke kijk gegeven in de wereld van verslaving en herstel. Jellinek Minnesota helpt mensen met een verslaving uit heel Nederland. Deze behandelmethode is in Amerika ontwikkeld en heet het Minnesotamodel. Dit is ontstaan vanuit de 12 stappen van de zelfhulpgroep AA (Anonieme Alcoholisten). De methode is gebaseerd op spirituele waarden als respect, eerlijkheid, openheid en verbondenheid. Wereldwijd is dit de meest gebruikte behandeling voor verslaving.