• Anoek Nuyens - Pronk

Pronk

di 10 december t/m za 11 januari

Pronk

Anoek Nuyens / Frascati Producties

Nederlands
theater

Over

Portret van Jan Pronk, een idealistische politicus

Schrijver en theatermaker Anoek Nuyens schetst in haar nieuwe voorstelling een portret over leven en werk van Jan Pronk. Aan de hand van gesprekken en interviews met de oud-politicus en haar eigen linkse jeugd in Amsterdam kijkt zij terug, maar ook vooruit. Wat is er nog over van het linkse verhaal? Is er vandaag de dag nog ruimte voor radicaal idealisme? 

Jan Pronk – bijna vijftig jaar actief in de (inter)nationale politiek, geroemd als links geweten maar ook omschreven als onvoorspelbaar. Hij was en is een idealist die de macht niet schuwt. Zijn leven vormt een metafoor voor de ontwikkeling van de sociaaldemocratie in Nederland.

lees hier het interview met Jan Pronk en Anoek Nuyens in de Volkskrant

tekst en spel Anoek Nuyens eindregie Erik Whien met medewerking van Jan Pronk dramaturgie Marjolijn van Heemstra toneelbeeld Julian Maiwald foto Kick Smeets productie Frascati Producties

Makers

Schrijver en theatermaker Anoek Nuyens (Nederland, 1984) maakt sociaal bewogen, documentair theater, met als onderliggende vraag: hoe kan het theater bijdragen aan nieuwe, hoopvolle verhalen? Haar werk strekt zich uit van politiek tot wetenschap, van feit tot fictie, van theater tot krant en internet. Met Hulp (Frascati Producties, 2015), een journalistiek theaterproject over ontwikkelingssamenwerking, toerde zij langs theaters, ngo’s en (politieke) congressen. Samen met Rebekka de Wit maakte zij Tenzij je een beter plan hebt (Frascati Producties & De Nwe Tijd/De Coproducers, 2017), over een wereld waar de mens niet meer de maat der dingen is.

Nu werkt zij samen met Rebekka de Wit aan een serie 'pre-enactments' ter voorbereiding van de rechtzaak die Milieudefensie aanspant tegen Shell. In deze theatrale monologen stellen Nuyens en De Wit de meest prangende kwesties en ethische dilemma's van deze nu al historische klimaatzaak aan de orde.

‘Helder en betrokken verhaal over het goede doel.’  ★★★★ Het Parool over Hulp

‘Nuyens en De Wit hebben een soort droogkomische anti-theatraliteit, die naadloos aansluit bij hun transparante theatertaal.’  ★★★ Het Parool over Tenzij je een beter plan hebt

'Op zoek naar een paradigmawisseling. Er moet iets gebeuren (...).' ★★★★ Theaterkrant over Tenzij je een beter plan hebt

Pers

 
€15,-/ €11,50
Frascati 2 / 60 minuten
Tickets online €1 goedkoper
Première

6 dec 2019

Nagesprek

Op za 11 jan 2020 vindt aansluitend een activistisch gesprek over politiek en sociaal democratie plaats o.l.v. Ruben Maes in aanwezigheid van Anoek Nuyens en Jan Pronk.

Pronk is op tournee: