Koken voor Kakera Akotie

Koken voor Kakera Akotie

Phi Nguyen / Veenfabriek

actualiteit

Over

In het tijdschrift De Denker werd in 1774 een bijzondere brief gepubliceerd. Deze brief van ene Kakera Akotie was de eerste zeer felle aanval op de slavernij, en verscheen in een tijd dat de discussie over een eventuele afschaffing nog niet of nauwelijks gevoerd werd.

In veel culturen is herdenken en vieren onlosmakelijk verbonden met samen eten. Met Koken voor Kakera Akotie onderzoekt Phi Nguyen, samen met Khadija Massaoudi, Maureen de Jong, muzikanten en acteurs van de Veenfabriek en verschillende gasten, op muzikale, theatrale en gastronomische wijze de noodzakelijkheid van een gezamenlijk verhaal rondom ons slavernijverleden. Met een heerlijk diner (bij de ticketprijs inbegrepen) gemaakt door Phi en Maureen zelf.

Iedere avond ontvangt Phi een andere gast:
Wo 3 apr – Niels van Corven (docent Levensbeschouwing bij Het Hooghuis, Radboud Universiteit Nijmegen)
Do 4 april – José Tojo (theatermaker en oprichter Kula Skoro, ontmoetingsplaats voor Afro- Surinaamse dansstijlen)
Vr 5 april – Noraly Beyer (journalist, presentator, tekstschrijver)
Za 6 april – Phi laat geluidsfragement horen van een gesprek met Piet Emmer (historicus en Emeritus-hoogleraar Universiteit Leiden, specialist op het gebied van slavernij en immigratie)

Wo 10 apr – Remco Raben (universitair hoofddocent Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en bijzonder hoogleraar koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam)
Do 11 apr – Coen van Galen (docent Oude en Sociale geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en hoofd van het project Slavenregister
Vr 12 apr – Mark Ponte (historicus en journalist en werkzaam bij het Stadsarchief Amsterdam)
Za 13 apr – Karwan Fatah-Black (ovb) (studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 2013 aan de Universiteit Leiden. In 2016 ontving hij van de KNAW de prestigieuze Heineken Young Scientists Award voor Historische Wetenschap voor zijn onderzoek naar de Nederlandse trans-Atlantische handel, in het bijzonder de slavenhandel.)

'Het koloniale verleden heeft ons op vele vlakken in aantal eeuwen ingrijpend en blijvend veranderd. De afschaffing van de slavernij en de aanloop daar naartoe is een moment in de geschiedenis waar we ons weinig toe verhouden. Terwijl in die tijd West en Oost en Noord en Zuid dichterbij elkaar gekomen zijn en daar de basis gelegd is voor de huidige globalisering met de vele multiculturele samenlevingen tot gevolg. Als we daar een gezamenlijk verhaal van kunnen maken hoop ik dat we het wij/zij voorbij kunnen gaan.' - Phi Nguyen

Menu
AMUSE
Krieltje 'oorlog'
Rice crisp met speciale dip
VOOR
Chao, een Vietnamees soepje met gember en lente-ui, daarbij voor de liefhebber 'bottarga' van kippenhart of eidooier
HOOFD
Jasmijn rijst met vegetarische pom en verschillende soorten groenten en chips van kippenhuid
NA
Karnemelk-ijs met gepofte zwarte rijst, dulce de leche en gedroogde magnolia
PLUS
zelfgemaakte limonades

Theater voor Keti Koti

Koken voor Kakera Akotie maakt deel uit van Theater voor Keti Koti en is een meerjarig initiatief van de Veenfabriek om ons als theatergezelschap te verhouden tot ons slavernijverleden. Theater voor Keti Koti is vernoemd naar Keti Koti, de dag waarop we jaarlijks vieren en herdenken dat het Koninkrijk der Nederlanden op 1 juli 1863 de slavernij afschafte in Suriname en op de Nederlandse Antillen. We hopen dat Theater voor Keti Koti anderen inspireert om het over te nemen en het zo te laten uitgroeien tot een vergelijkbaar initiatief als Theater na de Dam (jaarlijks op 4 mei, na de Nationale Dodenherdenking). Lees hier meer over Theater voor Keti Koti.

met en door Simon Boer, Maureen de Jong, Khadija Massaoudi, Phi Nguyen, Gerjan Piksen, Niki Verkaar, Bastiaan Woltjer en gasten foto Anne Harbers

 

120 minuten