Ottof

Ottof

Bouchra Ouizguen / Compagnie O (Mar)

performance

Over

'Ottof’ – nijvere mieren – zo noemt de Marokkaanse choreografe Bouchra Ouizguen de groep oudere vrouwen waarmee ze nu al jaren werkt. Het zijn geen gewone danseressen, maar aïta’s, die volgens een lange traditie op feesten en huwelijken het (mannelijke) publiek vermaken met hun krachtige zang en fysieke vrijmoedigheid. De aïta’s worden bewonderd, maar juist vanwege die zelfbewuste houding in het dagelijks leven buitengesloten.

Met deze hechte groep onderzoekt Ouizguen in ‘Ottof’ de plaats van de aïta, en meer in het algemeen die van de vrouw in de Marokkaanse maatschappij. De sterke persoonlijkheid van de spelers staat centraal in de performances, waarin traditionele zang en dans zich vermengen met fragmenten uit het alledaagse leven.

Bouchra Ouizguen is een van de meest vooraanstaande choreografen van haar generatie. In de hoofdzakelijk mannelijke kunstwereld van Marokko zorgen zij en haar performers voor een krachtige vrouwelijke stem. Haar werk is wereldwijd te zien. Zij werkte eerder samen met onder andere Taoufiq Izeddiou, Boris Charmatz en Mathilde Monnier. Met Compagnie O, opgericht in 2011, maakte zij de voorstellingen Voyage Cola, HA!, Corbeaux en Madame Plaza.

“Prettig ontregelende voorstelling die speelt met clichés en verwachtingen.” (Dave Schwab, programmeur Theater Rotterdam)

Joost Ramaer (freelance journalist De Groene Amsterdammer, Theaterkrant) geeft om 19:45 een (gratis toegankelijke) inleiding en gaat na afloop met Bouchra Ouizguen in gesprek.

choreografie Bouchra Ouizguen zang & dans Bouchra Ouizguen, Kabboura Aït Ben Hmad, Fatéma El Hanna, Halima Sahmoud & Fatna Ibn El Khatyb lichtontwerp Eric Wurtz kostuum & scenografie Bouchra Ouizguen residentie Agora, cité internationale de la danse (met steun van Fodation BNP Paribas) productie Bouchra Ouizguen / Compagnie O coproductie Festival Montpellier Danse 2015, Festival d’Automne à Paris, Centre Pompidou (Parijs), Kunstenfestivaldesarts (Brussel) & La Bâtie (Genève) met steun van Institut français Marrakech & de Franse ambassade in Marokko.

Explore Festival
Het Explore Festival is een samenwerking van negen Nederlandse theaters om voorstellingen uit andere culturen en verre windstreken in Nederland te laten zien. De voorstellingen in het Explore Festival laten zien wat er in theaters elders op de planeet gebeurt. Het festival programmeert voorstellingen van makers met (voor ons) onalledaagse, prikkelende perspectieven. Dat zijn er veel, en met afwijkende codes en een andere (theatrale) taal is hun werk verrassend.

In Amsterdam worden twee voorstellingen in Frascati getoond en twee in de Stadsschouwburg. De voorstellingen Ottof en Softmachine staan in Frascati op het programma. In dezelfde twee weken zijn de voorstellingen La Dictadura de lo Cool en Under Siege te zien in de Stadsschouwburg.

 

Makers

Bouchra Ouizguen geldt als één van de meest vooraanstaande choreografen van haar generatie en haar werk wordt wereldwijd gepresenteerd. In de hoofdzakelijk mannelijke kunstwereld van haar geboorteland zorgen Ouizguen en haar performers voor een krachtige vrouwelijke stem. Emancipatoir, maar met liefde en respect voor het culturele erfgoed. Naast zang en dans is haar voorliefde voor film, literatuur en beeldende kunst duidelijk terug te vinden in haar werk. Ouizguen werkte eerder samen met onder andere Taoufiq Izeddiou, Boris Charmatz en Mathilde Monnier. Met Compagnie O, opgericht in 2011, maakte zij de voorstellingen Voyage Cola, HA!, Corbeaux en Madame Plaza.

 

Explore Festival

Deze voorstelling maakt deel uit van het Explore Festival. Klik hier voor meer info.

Combinatievoordeel

Bezoek La Dictaduro de lo Cool of Under Siege in de Stadsschouwburg in combinatie met Ottof en betaal voor twee voorstellingen maar €37,50 (i.p.v. €52,-) Hoe het werkt? Bij het bestellen van kaarten voor La Dictadura de lo Cool en Under Siege kan een combinatiekaart onder 'kaartsoort' geselecteerd worden, et voilà!

We Are Public

De voorstelling is opgenomen in het aanbod van We Are Public