• opgediept theatertroep

Opgediept

Opgediept

De Theatertroep

theater

Over

Nieuw stuk van Judith Herzberg

Opgediept is de nieuw geschreven toneeltekst van schrijver en dichter Judith Herzberg (winnaar van de Staatsprijs voor de Literatuur 2018). De avond bestaat uit twee delen. Naast Opgediept is ook een bewerking van Mephisto van Klaus Mann te zien, aangevuld met teksten van Thomas Bernhard en Bertolt Brecht.

Over Opgediept
Opgediept is het tweede stuk dat Judith Herzberg en de Theatertroep maken. In 2016 presenteerden zij met succes de theaternovelles Hoe echt is echt echt en Zeeziek in het zwembad.
Na de beroemde trilogie Leedvermaak (1982) / Rijgdraad (1995) / Simon (2002), over de stille impact van de Tweede Wereldoorlog op een familie schrijft Judith Herzberg nu Opgediept. Hoewel de voorstelling in eerste instantie geschreven werd als nulstuk voor de trilogie, is Opgediept daarvan los te zien. 

We zien een jong stel. Het is 1942. Ze hebben net hun dochtertje in de onderduik gedaan. Wat te doen als alles wat onmogelijk leek opeens tot de orde van de dag behoort. Het alledaagse zijn onschuld verliest. Wat neem je mee als je niet weet waar je heen gaat en voor hoe lang. Opgediept gaat over wassen, pakken, gissen en sporen wissen.

Over Mephisto
Klaus Mann schreef Mephisto in 1936. We volgen een Vaudevillegezelschap in Hamburg vanaf de jaren '20. Als Hitler in 1933 de macht grijpt, worden de tegenstellingen in het gezelschap pijnlijk duidelijk. Sommigen ontvluchten het land, voor anderen gaan juist deuren open. Hoe gaan in tijden van oorlog normen verschuiven. Hoe wordt dan de kunst verheven tot vrijbrief voor onderhands, trouweloos handelen.

van Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld, Nicoline Raatgever, Roos Visser, Judith Herzberg en Jan Joris Lamers.

Opgediept is het tweede stuk dat het schrijverscollectief Judith Herzberg en de Theatertroep maakt. In 2016 presenteerden zij de theaternovelles Hoe echt is echt echt en Zeeziek in het zwembad. Hierover schreef de pers o.a.:

'Het interessante spel met taal, fictie en identiteit krijgt een melancholiek randje vanwege de onderliggende hunkering van de personages' Theaterkrant 11-1-2016

'Met fris en verademend spel laat het collectief de tekst volledig zijn werk doen' Het Parool 

'De groepsdynamiek werkt zeer goed bij deze gelaagde talige opzet met een filosofisch tintje' de Telegraaf 

'Hoe echt is echt echt is gelardeerd met buitengewoon geestige teksten die je ook aan het denken zetten' Scènes 

'Onwaarschijnlijk goed dat deze mensen elkaar hebben gevonden' de Volkskrant 

Makers

De Theatertroep is een collectief van negen toneelspelers met een herkenbare speelstijl waarin de mechaniek van het ‘theatermaken’ wordt blootgelegd. De Theatertroep gaat voortdurend op zoek naar nieuwe vormen van theatermaken, nieuwe locaties om te spelen en nieuwe verbindingen met andere kunstdisciplines. Zij doorspit met regelmaat het rijke aanbod aan klassieke en moderne toneelliteratuur, maar duikt even gretig in de geschiedenis van de film, de beeldende kunst, het cabaret en de sketchshow en schrijft daarnaast zelf nieuw repertoire.

 

135 minuten

wo 13 februari is de voorstelling opgenomen in het aanbod van We Are Public

vr 15 première