Opgediept

Opgediept

De Theatertroep / Theater na de Dam

theater

Over

Opgediept is de nieuw geschreven toneeltekst van schrijver en dichter Judith Herzberg.

De avond bestaat uit twee delen. Naast Opgediept is ook een bewerking van Mephisto van Klaus Mann te zien, aangevuld met teksten van Thomas Bernhard en Bertolt Brecht.

OVER OPGEDIEPT
Opgediept is het tweede stuk dat Judith Herzberg en de Theatertroep maken. In 2016 presenteerden zij met succes de theaternovelles Hoe echt is echt echt en Zeeziek in het zwembad.

Na de beroemde trilogie Leedvermaak (1982) / Rijgdraad (1995) / Simon (2002), over de stille impact van de Tweede Wereldoorlog op een familie schrijft Judith Herzberg nu Opgediept. Hoewel de voorstelling in eerste instantie geschreven werd als nulstuk voor de trilogie, is Opgediept daarvan los te zien.

We zien een jong stel. Het is 1942. Ze hebben net hun dochtertje in de onderduik gedaan. Wat te doen als alles wat onmogelijk leek opeens tot de orde van de dag behoort. Het alledaagse zijn onschuld verliest. Wat neem je mee als je niet weet waar je heen gaat en voor hoe lang. Opgediept gaat over eten, pakken, gissen en sporen wissen.

OVER MEPHISTO 
Klaus Mann schreef Mephisto in 1936. We volgen een Vaudevillegezelschap in Hamburg vanaf de jaren ’20. Als Hitler in 1933 de macht grijpt, worden de tegenstellingen in het gezelschap pijnlijk duidelijk. Sommigen ontvluchten het land, voor anderen gaan juist deuren open. Hoe gaan in tijden van oorlog normen verschuiven. Hoe wordt dan de kunst verheven tot vrijbrief voor onderhands, trouweloos handelen.

'Gaandeweg wordt Opgediept beklemmend, vooral door het ingetogen spel.' ★★★★de Volkskrant

'De acteurs van de Theatertroep spelen puur en onopgesmukt, met een vederlichte wanhoop. Het is ongeëvenaard goed.'★★★★ NRC

'Een avond die gaandeweg in het juiste ritme valt. Wanneer het dat doet, krijgt Opgediept hier en daar de glinstering van een diamant, maar het is een wat ruwe diamant.' de Theaterkrant

''Met karige middelen, mooi licht en veel vindingrijkheid wordt een belangrijke en aangrijpende voorstelling gemaakt.' ★★★★ 8Weekly

‘Onvermoeibaar, met bakken hilariteit en verwarring, struikelend over zinnen, schetst de troupe de koortsachtige tijdgeest die aan Opgediept voorafging; de opkomst van het nationaalsocialisme, dat maakte dat iedereen partij moest kiezen.’- Het Parool

van de Theatertroep, Judith Herzberg, Jan Joris Lamers met Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld, Nicoline Raatgever en Roos Visser.

120 minuten

De voorstelling is onderdeel van Theater Na de Dam