Exit Europa / Enter EUtopia

Exit Europa / Enter EUtopia

Frascati Producties

meertalig
actualiteit

Over

Openingsavond

In Exit Europa / Enter Eutopia  spreken theatermakers, kunstenaars en schrijvers zich uit over de staat van Europa. Waar bevinden we ons, hoe zijn we hier in godsnaam terecht gekomen en wat voor mogelijke toekomst gaan we tegemoet? Een even verontrustende als visionaire avond met vlijmscherpe scènes, verrassende perspectieven en hoopvolle vooruitzichten. In een onzekere tijd waarin de politiek hopeloos lijkt te falen, is er immers nood aan grenzeloze verbeeldingskracht. Wie neemt de handschoen op?

Exit Europa / Enter Eutopia  is een meertalige avond vol met pamfletten, theaterteksten, lecture performances, muziek en scènes. Bijdragen zijn er van De Warme WinkelSilvia Bottiroli (IT), Tim Etchells (GB), WunderbaumJan Hulst & Kasper TarenskeenNunzio Caponio (IT), Bright O. Richards (LR/NL), Petra Ardai (HU/NL), Gob Squad (DE/UK), Marieke Dermul (BE), Action Hero (GB) en Michiel Lieuwma. Makers en denkers die zich in eerder werk al verhielden tot de grote vraag wie we als Europeanen in gezamenlijkheid zijn.

Veel van het werk van De Warme Winkel, zoals Villa Europa en Gravillo Princip, verhoudt zich tot de moderne Europese geschiedenis. De HOF-coproductie We are your friends ging zelfs over de houdbaarheidsdatum van Europa.  

Silvia Bottiroli (IT) is per september artistiek leider van de internationale masteropleiding DAS Theatre. Daarvoor was ze directeur van het Santarcangelo Festival in Italië. Ze schrijft regelmatig over maatschappelijke, ethische en politieke waarden van theater en dans. 

Jan Hulst & Kasper Tarenskeen maken theater waar apocalyptische, filmische beelden en muziekstijlen een nieuwe wereld ademen. Een dunne scheidslijn tussen melodrama, ironie en bikkelharde realiteit.

Bright Richards (LR/NL) ontvluchtte de oorlog in Liberia. Na zijn afstuderen aan de Toneelacademie Arnhem werkte hij als acteur en theatermaker. Met zijn organisatie New Dutch Connections wil hij oude en nieuwe Nederlanders met elkaar verbinden.

Tim Etchells (GB) is artistiek leider van het Britse gezelschap Forced Entertainment:hoofdgast van het programma Frascati Issues: Exit Europa. Niet alleen is het gezelschap van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van het Britse theater, het werk beïnvloedt nog steeds de ontwikkeling van eigentijds Europees theater.

Wunderbaum heeft onlangs het artistiek leiderschap op zich genomen van Theaterhaus Jena in het oosten van Duitsland. Met vertakkingen in Milaan en Rotterdam onderzoekt het gezelschap de komende jaren binnen hun werk het populisme in Europa.. 

Het Britse theatercollectief Action Hero (GB) maakt voor het project Oh Europa een reis van meer dan 30.000 kilometer door Europa. Ze onderzoeken de Europese liedcultuur en bouwen aan een online bibliotheek van Europese liefdesliedjes, gezongen door Europeanen die het collectief onderweg ontmoet.  

Petra Ardai (HU/NL) is geboren in Hongarije. Na haar opleiding aan DAS Theatre ontwikkelde ze theaterdocumentaires over heikele maatschappelijke onderwerpen. Momenteel maakt ze een podcast-serie in opdracht van de NPO over de politieke situatie in Hongarije.

De Vlaamse actrice en theatermaker Marieke Dermul (BE) maakte onlangs nog de voorstelling European Citizen Popsong, over Europa, de betekenis van Europeaan zijn en de zoektocht naar een Europees pop-lied dat ons kan verbinden met elkaar.

Gob Squad (DE) is een artiestencollectief uit Berlijn, dat al bijna 25 jaar samenwerkt. Ze produceren performance- theater-, video- en site-gerelateerde projecten. Vrijdag 29 maart gaat de nieuwe voorstelling I Love You, Goodbye (The Brexit Edition) in première in HAU.

Michiel Lieuwma is schrijver, journalist en theatermaker. Hij werkt voor o.m. VPRO, De Correspondent, De snijtafel en Orde van de Dag.

Nunzio Caponio (IT) is een Italiaanse acteur, filmmaker en toneelschrijver die momenteel zowel in Italië als in Nederland verblijft en werkt.