Onder Vier Ogen - Podcast

ONDER VIER OGEN - PODCAST 

In de serie Onder vier ogen gaan kunstenaars en politici een persoonlijk en openhartig tweegesprek aan.

De domeinen kunst en politiek lijken vandaag de dag verder uit elkaar te liggen dan ooit. Maar is dat werkelijk zo? Het draagvlak van zowel kunst als politiek is tanende. 2,5 procent van de Nederlandse bevolking is lid van een politieke partij, de voortdurende bezuiniging op kunst en cultuur wordt door de samenleving ogenschijnlijk instemmend ontvangen. 150 jaar na Thorbeckes beroemde uitspraak dat kunst en politiek ver uit elkaars buurt moesten blijven, zijn we op zoek naar toenadering, een nieuwe dialoog. Zo bouwen we aan een database van ontmoetingen tussen kunst en politiek waarin veel verschillen, maar misschien nog veel meer overeenkomsten blijken te zitten. Beluister de podcast nu online.

31 mei 2017 - Marjolein Moorman & Michiel Bakker

Marjolein Moorman is universitair hoofddocent Politieke Communicatie aan de UvA. Haar onderzoek richt zich op politieke reclame en merken, mediastrategie, consumenten- en kiezerspsychologie. Sinds maart 2012 is zij ook fractievoorzitter van de PvdA in de Amsterdamse Gemeenteraad en woordvoerder onderwijs en wonen.

Michiel Bakker studeerde klinische psychologie en rondde daarna ook de toneelschool Amsterdam af. Sinds 2009 vormt hij samen met Carole van Ditzhuyzen het gezelschap Tijdelijke Samenscholing. 

30 mei 2017 - Samira Bouchibti & Thibaut Delpeut

Samira Bouchibti schreef onder meer 'De moslim bestaat niet, een zoektocht naar de Islam', was programmamaker (van o.m. Surinamers zijn beter dan Marokkanen), columniste en presentatrice. Ze was van 2006 tot 2010 voor PVDA Tweede Kamerlid. In maart 2011 zegde ze haar lidmaatschap van de PvdA op en werd een jaar later lid van de VVD. Momenteel is ze woordvoerder cultuur van de VVD-fractie in de Amsterdamse Gemeenteraad.

Thibaud Delpeut is artistiek directeur van Theater Utrecht. Hij studeerde klinische psychologie en volgde daarna de regieopleiding in Amsterdam. Sindsdien werkte hij als regisseur voor o.a. Toneelschuur Producties, het Nationale Toneel en Toneelgroep Amsterdam.

17 december 2016 - Anoek Nuyens & Jan Paternotte
Frascati's theatermaker Anoek Nuyens en Jan Paternotte (Fractieleider D66 Amsterdamse Gemeenteraad) in een persoonlijk gesprek: wat beweegt hen? Waar liggen ze van wakker? Hoe zien zij de wereld?

17 september 2016 - Naomi Velissariou & Mei Li Vos
Theatermaker Naomi Velissariou en Tweede Kamerlid voor de PvdA Mei Li Vos spraken over inspiratie en ambitie, over de wereld in verandering en over de gedroomde rol van kunst en politiek.

 

 

25 september 2014 Kajsa Ollongren en Walter Bart

De eerste twee gesprekken in de serie ‘onder vier ogen’ vonden als marathon plaats tijdens het spraakmakende radioprogramma Radio Futura in Frascati 4. Als eerste spraken de toen kersverse Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren en theatermaker Walter Bart (Wunderbaum) met elkaar, onder meer over realiteit en fictie, transitie in de samenleving en grote ideeën.

 

25 september 2014 Jasper van Dijk en Nicole Beutler

Het tweede openhartige gesprek in de marathon tijdens Radio Futura vond plaats tussen Tweede Kamerlid voor de SP Jasper van Dijk en choreograaf Nicole Beutler. Ze spraken over elite, vrije ruimte, lichamelijkheid in de politiek en de wereld in verandering.

 

 

Deze podcast werd vormgegeven door AudioCollectief SCHIK (Mirke Kist, Nele Eeckhout en Siona Houthuys). De muziek die werd gebruikt in deze podcast is van La Boutique Fantastique.