• Theater Adhoc

Oerknal Variaties

Oerknal Variaties

Theater Adhoc

theater

Over

Theater als vrolijke wetenschap

Alle begin is moeilijk. Maar die eerste dag. De allereerste ooit. Een dag zonder gisteren, stel je voor. Hoe is die dag begonnen? Uit het niets? Met een oerknal?

In Oerknal Variaties spelen Jan van den Berg en Jacq Palinckx een gedachten– en klankenspel met de vraag: ‘wanneer en hoe begint iets: leven, liefde, het heelal?’. Zij storten zich op de oerknal. U weet wel, de theorie dat alles uit niets is ontstaan. Een theorie waarover de meningen op z’n zachtst gezegd nogal uiteenlopen. Waarvan sommigen beweren dat ‘ie niet waar is. Want zeg nou zelf: een knal van 13,8 miljard jaar geleden, die niemand ooit heeft gehoord? Oerknal Variaties is een theatraal duet van stem en gitaar, woorden en geluiden, gedachten en klanken, vertellingen en muziek. 

Jan van den Berg maakt voorstellingen op het snijvlak van podiumkunst en wetenschap. In de afgelopen jaren speelde hij onder meer de voorstellingen Higgs en Oase, en regisseerde hij het theatercollege Voor niets gaat de zon op van professor Albert Polman. Ook treedt hij regelmatig op met zijn theater talkshow Professoren op het Podium.

Jacq Palinckx is actief als componist, gitarist en maker van beeldend werk. Het liefst allemaal tegelijk! Hij beweegt zich op het raakvlak van geïmproviseerde muziek, avant-rock en gecomponeerde muziek. Momenteel is hij onder meer actief als lid van het collectief VLEK. Jacq is opgenomen in de reeks Jazzhelden van het Nederlands Jazz Archief.

tekst en spel Jan van den Berg muziek en spel Jacq Palinckx regie Dirk Groeneveld vormgeving Hannie van den Bergh lichtontwerp Gé Wegman techniek Arne Haijtink

De pers over eerdere voorstellingen van Theater Adhoc:

Jan van den Berg kent zijn zaken, hij is een volleerd verteller, en die kunst scharniert bij hem op plezier.’ De Groene Amsterdammer over Oase

‘A storytelling session of genius’ Broadway Baby over Higgs

‘Toneel voor bèta’s, filosofen en dichters. En voor andere nieuwsgierigen.’ Leidsch Dagblad over Hyper

Makers

Theatermaker Jan van den Berg verdiept zich graag in cutting edge wetenschap, zaken die voor de meeste gewone stervelingen onbegrijpelijk zijn. Bij voorkeur bezoekt deze ‘absolute alfa’ personen en (wetenschappelijke) projecten die het uiterste vragen van zijn verbeeldingsvermogen. En die hem welingelichte verhalen opleveren. Verhalen die hij vervolgens met aanstekelijk enthousiasme en in klare taal deelt met zijn publiek. Eerder presenteerde hij bij Frascati de voorstellingen HiggsVoor niets gaat de zon op en Oase.

Jacq Palinckx is actief als componist, gitarist en maker van beeldend werk. Het liefst allemaal tegelijk! Hij beweegt zich op het raakvlak van geïmproviseerde muziek, avant-rock engecomponeerde muziek. Momenteel is hij onder meer actief als lid van het collectief VLEK. Jacq Palinckx is opgenomen in de reeks Jazzhelden van het Nederlands Jazz Archief

première 28 februari