• Oerknal

Oerknal Variaties

di 27 februari t/m do 01 maart

Oerknal Variaties

Theater Adhoc

theater

Over

Theater als vrolijke wetenschap

In Oerknal Variaties spelen Jan van den Berg en Jacq Palinckx een theatraal duet voor stem en gitaar, vertelling en muziek. Met ongerijmde gedachten en ongehoorde klanken storten zij zich op de oerknal.

Theatermaker Van den Berg is een ontdekkingsreiziger van het uitzonderlijke soort. Eerder nam hij zijn publiek mee in de wereld van de elementaire deeltjes (Higgs) en zandkorrels (Oase). In zijn nieuwste voorstelling stort hij zich op de oerknal, een theorie waarover de meningen op z’n zachtst gezegd nogal uiteenlopen. Want zeg nou zelf: een knalvan 13,8 miljard jaar geleden, die niemand ooit heeft gehoord? Een allereerste dag, zonder ‘gisteren’? Van den Berg was getuige van opmerkelijke experimenten, sprak met voor- en tegenstanders, onverschilligen en experts en verzamelde een schat aan welingelichte verhalen. Verhalen waarvan je als toeschouwer soms niet meer weet of het nou wetenschap is of fictie. Of allebei tegelijk. Omdat hij ze vertelt met de overtuigingskracht van iemand die het zelf heeft meegemaakt. Wat trouwens ook zo is. Zegt ‘ie.

Jacq Palinckx is componist en gitarist. Hij beweegt zich op het raakvlak van geïmproviseerde muziek, avant-rock en gecomponeerde muziek. De belangrijkste groepen waarvan hij deel uitmaakt(e) zijn: Palinckx, Guus Janssen septet, Maarten Altena Ensemble, Beukorkest en Vlek.

‘Jan van den Berg kent zijn zaken, hij is een volleerd verteller, en die kunst scharniert bij hem op plezier.’ De Groene Amsterdammer over Oase

‘A storytelling session of genius’ Broadway Baby over Higgs

‘Toneel voor bèta’s, filosofen en dichters. En voor andere nieuwsgierigen.’ Leidsch Dagblad over Hyper

tekst & spel Jan van den Berg muziek Jacq Palinckx regie Dirk Groeneveld vormgeving Hannie van den Bergh, Studio HB

Makers

Theatermaker Jan van den Berg verdiept zich graag in cutting edge wetenschap, zaken die voor de meeste gewone stervelingen onbegrijpelijk zijn. Bij voorkeur bezoekt deze ‘absolute alfa’ personen en (wetenschappelijke) projecten die het uiterste vragen van zijn verbeeldingsvermogen. En die hem welingelichte verhalen opleveren. Verhalen die hij vervolgens met aanstekelijk enthousiasme en in klare taal deelt met zijn publiek. Eerder presenteerde hij bij Frascati de voorstellingen HiggsVoor niets gaat de zon op en Oase.

€15 / €11,50
Frascati 2
Tickets online €2 goedkoper
première 28 februari