Ode aan de Outsider

Ode aan de Outsider

Frascati 15:15 / Sterre de Vries

 

Over

Gratis toegang, maar reserveren gewenst via SterredeVries@frascatitheater.nl 

“Deze makers hebben helemaal voor zichzelf, buiten het systeem van de officiële kunst om, werk gemaakt dat ontsproten is aan hun eigen binnenwereld en geen enkel verband heeft met artistieke tradities of de mode.” – Jean Dubuffet over Outsider Art.

In de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 mei is Frascati 4 volledig bezet ten behoeve van een artistiek onderzoek op de vloer geleid door waanzin en obsessie. In dit uitzonderlijke maakproces werkt een groep van 10 jonge theatermakers en performers vanuit de geest van de Outsider Artists. De leidende vraag luidt: Wat is de productieve waarde van waanzin? De uitkomst is onbekend, maar in ieder geval vol poëtisch delirium en waanzinnig verse creaties.

Outsiderkunst is geen stroming of beweging in de kunst, zoals het expressionisme of het surrealisme dat was: het is een verzamelnaam voor kunst van mensen die verder niets met elkaar te maken hebben en allemaal een eigen, uniek oeuvre hebben geschapen. Het is dus ook niet te herkennen aan een bepaalde stijl, al zijn er wel heel wat pogingen gedaan om overeenkomsten te vinden in het werk van mensen die geschaard worden onder ‘buitenstaanders’.

Frascati 15:15 bestaat uit zeven young creatives die een seizoen lang in Frascati bivakkeren om, op de randen van de theaterprogrammering, eigen (context) programma’s ontwikkelen. 

Frascati 15:15 / lichting 16’-17’: Tibor Bijl, Merel Boes, Tess Grevink, Roos Groothuizen, Yavid Mounir, Sophie Rijnaard en Sterre de Vries. 

FRASCATI ISSUES

Dit programma is onderdeel van Frascati issues: Staat van Waanzin. Lees hier het hele programma.