Ode to the attempt

Ode to the attempt

Jan Martens

language no problem
dans

Over

In Ode to the Attempt brengt choreograaf Jan Martens een deconstructie van zijn creatieve proces op scène. In de vorm van een reeks ‘pogingen’ nodigt hij het publiek uit om een kijkje te nemen in zijn hoofd en in zijn computer.

Voor Jan Martens fungeert Ode to the Attempt in eerste instantie als een vrijplaats: een welgekomen plek om te experimenteren na het maken van een reeks solo’s (o.a. BIS), duetten (o.a. Sweat Baby Sweat) en een groepsvoorstelling (The Dog Days Are Over). Het creatieve proces mondde uit in een zelfportret in collagevorm: een kleinood zonder franjes waar Jan aan de hand van verschillende ‘pogingen’ flarden van zijn creatieve proces op het publiek loslaat. Al dansend, pratend en schrijvend raakt hij een scala aan thema’s zoals authenticiteit, manipulatie, perfectionisme, humor en melancholie aan. Puttend uit de dansgeschiedenis en zijn persoonlijke geschiedenis, vloeien werk en privé organisch samen in deze solo voor zichzelf.

van en met Jan Martens productie GRIP met dank aan Jeroen Bosch, Kristin de Groot, Michel Spang, Joris van Oosterwijk en alle Bproject Partners: Jheronimus Bosch 500 (NL), Comune di Bassano del Grappa (IT), Dance Umbrella London (UK) , La Briqueterie/CDC du Val de Marne (FR), D.ID Dance Identity (AT), Festival CEMENT (NL), Dansateliers Rotterdam (NL)

 

 

Makers

Jan Martens (°1984, België) studeerde aan de Fontys Dansacademie in Tilburg en voltooide in 2006 de opleiding Dans van het Artesis Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Sinds 2010 maakt hij zijn eigen choreografisch werk dat door de jaren heen met steeds groter wordende regelmaat voor nationaal en internationaal publiek gespeeld wordt. Het werk van Jan wordt gevoed door de overtuiging dat elk lichaam kan communiceren, dat elk lichaam iets te vertellen heeft. In elk nieuw werk tracht hij de relatie tussen publiek en performer te hertekenen. 

In 2014 richtte Jan samen met zakelijk leider Klaartje Oerlemans het choreografisch platform GRIP op in Antwerpen / Rotterdam, van waaruit ze samen zijn werk produceren en spreiden en ook het werk ondersteunen van choreografen Bára Sigfúsdóttir, Steven Michel en Michele Rizzo.

GRIP EVENINGS