Leedvermaak

Leedvermaak

de Theatertroep

theater

Over

tekstlezing

Speciaal voor Theater Na de Dam 2016 presenteren acteurs van (stads)gezelschappen door het hele land een licht ingekorte versie van Judith Herzbergs toneeltekst Leedvermaak (1982).

De toneelspelers van de Theatertroep werken al enige tijd samen met de schrijfster en kennen de tekst als geen ander. Leedvermaak gaat over verschillende generaties na de oorlog. Plaats van handeling in het stuk is de bruiloft van Lea. Daar ontmoeten verschillende families elkaar die het over allerlei zaken hebben, terwijl de onderhuidse spanning onuitgesproken blijft.

Ze weten niet hoe ze moeten leven en bedekken dat met zalm Uit: Leedvermaak

Tijdens de lezing wordt er op 4 mei een kort fragment uit een nieuwe tekst van Judith Herzberg gepresenteerd. Deze tekst is speciaal voor Theater na de Dam samen met de Theatertroep ontwikkeld.

Theater na de Dam
Aansluitend bij de Nationale Dodenherdenking worden in theaters in het hele land voorstellingen gespeeld die elk op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Makers

De Theatertroep is een Amsterdams theatercollectief, bestaande uit makers met verschillende achtergronden (o.a. de Rietveld Academie, het Conservatorium, de Toneelschool, de Theaterdocentenopleiding en Wijsbegeerte). De Theatertroep zoekt naar nieuwe vormen en uitgangspunten in het theater zonder de traditie uit het oog te verliezen. Vorig seizoen presenteerden zij bij Frascati It’s (another) tale told by an idiot (samen met Tijdelijke Samenscholing), Derde Generatie, Rijen (samen met ’t Barre Land en Tijdelijke Samenscholing) en Simpele uitdrukking van een complexe gedachte (samen met De Dansers). Regelmatig organiseren zij hun Troupe en nuit, gevarieerde avonden waarmee ze een brug slaan tussen het klassieke theater en het uitgaanspubliek. De Theatertroep is tevens beheerder van het theatercafé van Frascati 4, De Richel.

Beeld

60 minuten
Theater Na de Dam

4 mei is de voorstelling onderdeel van Theater Na de Dam