Sharira - fire desire

Sharira - fire desire

Chandralekha Dance Company

language no problem
dans

Over

Sensueel meesterwerk uit de recente Indiase danskunst

Sharira wordt alom beschouwd als een van de meest indrukwekkende werken van de eigenzinnige choreografe en voorvechter van vrouwenrechten Chandralekha (1928-2006). Opgeleid in de klassieke danstraditie, bevrijdde zij de dans al snel uit zijn religieuze context en doorbrak zij de strenge grenzen tussen verschillende stijlen, yoga en martial arts. Centraal in haar werk staat de scheppende, sensuele kracht van het vrouwenlichaam. Dit gaf haar werk een politieke lading, in een land waar het met de rechten van de vrouw nog altijd pover gesteld is. In Sharira drapeert een vrouw met ijzeren beheersing haar lichaam in complexe, plastische vormen. Eerst solo, later met een mannelijke partner. De trage, vaak expliciete poses geven hun duet een even erotisch als sacraal karakter. Een geladen choreografie waarin seksualiteit, sensualiteit en spiritualiteit samensmelten.

‘Sharira spreekt een taal die onze Westerse dans niet kent.’ De Volkskrant.

In 2007, kort na het overlijden van de choreografe een jaar eerder, was het werk van Chandralekha tijdens Julidans voor het eerst in Nederland te zien. Dat was de hoogste tijd, want, zoals de Volkskrant het verwoordde: 'Sharira spreekt een taal die onze Westerse dans niet kent'.

Makers

Chandralekha Prabhudas Patel begon haar opleiding met trainingen in de Zuid-Indiase tempeldans en de traditionele Bharatanayam-stijl. Al snel ontwikkelde zij haar eigen danstaal, waarbij zij vrijelijk putte uit verschillende stijlen en tradities. In eigen land was zij omstreden vanwege haar expliciete choreografieën en moderne opvattingen over vrouwenrechten. Toch ontving zij in 2004 de hoogste onderscheiding van de Sangeet Natak Akademi, India’s nationale academie voor muziek, dans en drama.

GET LOST Voor de vierde keer presenteert curator Frie Leysen met Get Lost een serie van vier bijzondere theater- en dansvoorstellingen uit regio’s met theatertradities waarmee het Nederlandse publiek niet of nauwelijks bekend is.

Video

Sharira - fire desire
video met lezing danseres Sharira

Beeld

gratis inleiding 2 april

Van 19:15 – 19:45 uur is er een inleiding door Jonathan Offereins over de betekenis van choreografe, schrijver en activiste Chandralekha voor de Indiase dansgeschiedenis.