Oase

Oase

Theater Adhoc

theater

Over

WEGENS GELUIDSOVERLAST VAN ZAAL 1 BEGINT DE VOORSTELLING OP ZA 6 FEB OM 21.30U IPV 21.00U.
 
Aanstekelijke stand-up physics show over de wonderlijke zandkorrel 
 
Zandkorrels zijn net mensen. Ze lopen, dansen, zingen, waaien en vliegen. Als ze met velen zijn, kunnen ze een heel leger doen verdwijnen, of een stad. In de voetsporen van de Britse pionier en zand-fysicus Ralph A. Bagnold reist Jan van den berg naar woestijnen, laboratoria, de Zuidpool en in gedachten naar Mars. Om uit te komen bij Zerzura, de verloren oase. Bivakkerend in de woestijn krijgt hij een karavaan aan gedachte-experimenten op bezoek. Vragen, ontdekkingen, fata morgana’s en alter ego’s die als een zandstorm over hem heen razen, om even plotseling weer te verdwijnen. Alleen het verlangen naar de oase, dat beklijft. Een theatraal verslag van een avontuur vol overweldigende ervaringen en zand-experimenten, begeleid door de rijke klankwereld van componist en zanger Najib Cherradi-Hasseni.
 
De mooiste vorm van denken: het jongleren met feiten en fictie.’ de Volkskrant over Theater Adhoc #1
 
Toneel voor bèta’s, filosofen en dichters. En voor andere nieuwsgierigen. Leidsch Dagblad over Theater Adhoc #1
 
‘Jan van den Berg manages to capture the significance, enormity and relevance of his subject in an easily accessible way.’ – Edinburgh Spotlight over Higgs.
 
 
tekst & spel Jan van den Berg muziek Najib Cherradi-Hasseni regie Dirk Groeneveld vormgeving Hannie van den Bergh
 

Makers

Theatermaker Jan van den Berg is een ontdekkingsreiziger van het uitzonderlijke soort. Zijn expedities voeren niet naar witte plekken op de wereldkaart, maar naar de grenzen van het blote oog en het naakte verstand. Bij voorkeur bezoekt deze ‘absolute alfa’ personen en (wetenschappelijke) projecten die het uiterste vragen van zijn verbeeldingsvermogen. En die hem welingelichte verhalen opleveren. Verhalen waarvan je als toeschouwer al gauw niet meer weet of het nog wel wetenschap is. Eerder presenteerde hij bij Frascati de voorstellingen Higgs en vorig seizoen Voor niets gaat de zon op.

De Engelse pionier en zand-expert Ralph A. Bagnold (1896-1990) doorkruiste in de 30-er jaren van de vorige eeuw, met zelf verbouwde auto’s, alle grote woestijnen van het Midden Oosten. In de Tweede Wereldoorlog overrompelde hij de Duitse en Italiaanse troepen in Noord-Afrika, met zijn ‘muskieten leger’ van woestijncommando’s. In de jaren ’50 verwierf Bagnold internationale faam als geoloog, met wetenschappelijke studies over het gedrag van waaiend zand en zandduinen. Baanbrekend onderzoek met “try-it-and-see” experimenten, eigenhandig ontwikkelde windtunnels om de dynamische processen van zand, wind en water na te bootsen. In 1977 adviseerde Ralph Bagnold de NASA bij het bestuderen van zandduinen op Mars.

Beeld

Première do 4 feb