Jean van Lingen

DEGASTEN

DEGASTEN is een jongerengezelschap (12-27 jaar) uit Amsterdam. Het geëngageerde gezelschap geeft jongeren de kans hun talenten te ontwikkelen én maakt artistiek hoogwaardige voorstellingen.

Theatermakers Elike Roovers en Rutger Esajas maken interdisciplinair montagetheater over actuele onderwerpen gebaseerd op de belevingswereld van hun spelers. De spelers zijn mede-makers en dragen verhaallijnen aan die worden omgezet naar theatrale, intense vertalingen. Het werk is vaak fysiek en associatief en is dynamisch in beeld en muziek. Roovers en Esajas onderzoeken voortdurend de zeggingskracht van theater in deze tijd en schuwen de confrontatie met hun publiek niet.

Sinds 2017 werken regisseurs/ theatermakers Elike Roovers en Rutger Esajas samen met Frascati Producties in de programmalijn De (on)vertelde Stad. Er is een intensieve samenwerking ontstaan met Arq Psychotrauma Expert Groep, een GGZ-instelling die zich bezighoudt met de gevolgen van schokkende gebeurtenissen en psychotrauma. Arq is opgericht na WOII en meegegroeid met de tijding in de wereld: nu bestaat een deel van de patiëntenpopulatie uit vluchtelingen met een posttraumatische stressstoornis. Samen met Arq onderzoekt Frascati de potentie van theater voor en door kwetsbare mensen.

De eerste voorstelling in dit traject, To be or not to be. We will be, werd gemaakt met een groep van 12 patiënten verbonden aan Arq, 4 jonge spelers van DEGASTEN en een professionele acteur en werd in Frascati getoond in mei 2018 (en is wegens succes hernomen in december 2018). De voorstelling werd opgebouwd als montage van improvisaties: een nachtmerrie werd afgewisseld door een dans, terwijl de spelers aan individuele tafeltjes privémomenten uit hun leven deelden met de toeschouwers. Ook zonder achtergrondkennis werd glashelder hoe belangrijk het was voor de cast hun verhalen te delen, juist in een context anders dan de behandelkamer. De theatrale context die Roovers en Esajas boden, gaf een opening voor doorleving, emotie, ontlading, zowel voor deelnemers als publiek.

In hetzelfde jaar werd My name before Naomi gemaakt, een voorstelling over de complexiteit van mensenhandel, gemaakt met en gespeeld door twee van de deelnemers aan To be or not to be en een professionele actrice. Hierbij organiseerde de groep een expertmeeting op het gebied van mensenhandel. De voorstelling werd in maart 2019 in reprise genomen. Dit aangrijpende verhaal zal komende zomer te zien zijn op Over het IJ-festival van 5 juli t/m 14 juli.

In 2019 werkten Elike Roovers en Rutger Esajas aan Let there be light; een tweede project met een nieuwe groep patiënten van Arq, dat van 8 tot en met 11 mei in Frascati 4 werd getoond in het kader van Frascati Issues: #To Heal.

Producties

  • Let there be light (Frascati Producties 2019)
  • My Name before Naomi (Frascati Producties 2018)
  • To be or not to be. We will be (Frascati Producties 2018)

Pers

"Ik realiseerde me hier al snel dat veel mensen met wie ik sprak niet echt geloofden dat mensenhandel daadwerkelijk aan de hand is in Nederland. Velen ontkennen het, geloven niet dat zoiets in hun land gebeurt. Maar het gebeurt, want ik heb het zelf meegemaakt. Dat zette me aan tot het maken van deze voorstelling: het moet een eye-opener zijn voor hen die het niet weten of niet willen weten."

Naomi in een voorbeschouwing door Sander Janssen in Het Parool

"Het schakelen tussen een koel-zakelijk en persoonlijk perspectief is een prachtige metafoor voor het menselijk drama dat is weggestopt in stenen gebouwen en procedures."

★★★★ Trouw over My Name before Naomi