Stadslab #2

Lina Issa / Iskra Vukšić & Tjeerd Posthuma / Arthur Kneepkens (Theaterstraat) & Merel Noorlander / Frascati Producties
wo 7 nov ’18 en vr 9 nov ’18
Amsterdam als laboratorium voor 'theatraal journaiisten'.
wo 7 nov ’18
en
vr 9 nov ’18

Op zoek naar de stemmen die we doorgaans niet horen, trokken Iskra Vukšić, Tjeerd Posthuma, Lina Issa, Arthur Kneepkens (Theaterstraat) en Merel Noorlander de stad in. 

Als ‘theatraal journalisten’ onderzochten ze op locatie en bottom up een onverteld verhaal. Hierbij werkten ze nauw samen met verschillende Amsterdammers. Het resultaat van deze uiteenlopende onderzoeken worden gepresenteerd als drie voorstellen tot een voorstelling.

Iskra Vukšić & Tjeerd Posthuma

Iskra Vukšić & Tjeerd Posthuma doken in de rijke geschiedenis van de Noord/Zuidlijn. Als twee antropologen ontdekten ze een nieuw geloof: het Metroïsme. Aan de hand van de mythische ontstaansgeschiedenis en persoonlijke verhalen van Amsterdammers ontrafelden en destilleerden ze rituelen, wonderen en evangelies over de offers, de strijd en het vertrouwen. God schiep de wereld, Nederlanders schiepen Nederland en Amsterdammers de Noord/Zuidlijn. 

concept & spel Iskra Vukšić & Tjeerd Posthuma  

Lina Issa 

Voor haar onderzoek naar PTSS, ging multidisciplinair kunstenaar Lina Issa mee op pad met Lex Verzijlbergen, oud politiecommissaris en expert op dit gebied. Samen spraken zij vele oud-collega’s van hem, bij wie PTSS geconstateerd is. Via de uiterst eerlijke en kwetsbare gesprekken, luisterde Lina Issa hoe PTSS zich uit in het leven van politieagenten. Hoe het hun beleving van zichzelf en van hun omgeving verwart. En hoe het lichaam wordt getekend door trauma. 

tekst & spel Lina Issa in samenwerking met Lex Verzijlbergen en een groep (ex)politieagenten

Arthur Kneepkens (Theaterstraat) en Merel Noorlander 

Met gentrificatie - en de rol van kunst in dit proces - als uitgangspunt onderzochten Arthur Kneepkens (Theaterstraat) en Merel Noorlander de haalbaarheid én wenselijkheid van de oprichting van een nieuw museum: SAM, Sociaal-Artistiek Museum, verknoopt met het sociale weefsel van Amsterdam-Noord. Ze spraken Amsterdamse bewoners, kunstenaars, ambtenaren en politici over het licht provocatieve voorstel een nieuwe kunstinstelling op te richten. De verschillende wensen, verlangens, verwachtingen en al dan niet haalbare idealen brengen ze tijdens STADSLAB #2 in beeld. 

tekst & video Arthur Kneepkens & Merel Noorlander stagiare Ella Jonker

Stadslab in De (on)vertelde stad

Deze voorstelling maakt deel uit van Frascati Issues: De (on)vertelde stad. waarmee Frascati een nieuwe programmalijn lanceert dat zich richt op de ontwikkeling van theater over de stad, mét de stad. Theater dat zich verhoudt tot urgente urbane thema’s en dat tot stand komt in nauwe samenwerking met Amsterdamse instellingen en bewoners. Iedere samenwerking begint altijd met een theatraal vooronderzoek dat wordt gepresenteerd in Stadslab.