© Jean van Lingen

My name before Naomi

DEGASTEN / Frascati Producties i.s.m. ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum
wo 7 nov ’18 - za 16 mrt ’19
Wanneer is een verhaal een verhaal? Het is altijd onvolledig.
wo 7 nov ’18
-
za 16 mrt ’19

Mijn naam is Hindu, maar ze noemen mij Naomi. Ik wil journalist worden. Mijn eerste verslaglegging ben ik zelf. Ik zal je mijn verhaal vertellen. Sommige verhalen mogen niet onverteld blijven.

Wanneer is een verhaal een verhaal? Het is altijd onvolledig. En Naomi’s verhaal verandert voortdurend, omdat zij in zoveel categorieën thuishoort: mensenrechten, religie, seksualiteit, mensenhandel, migratie. Wie is Naomi tussen al die verschillende perspectieven en belangen? Wie is Hindu ten opzichte van Naomi? Op locatie van het Stadsdeelkantoor Noord, in het oog van de macht, volgen we het traject van Naomi langs herinneringen, personen en organisaties.

Aan de hand van Naomi’s verhaal wordt een beeld geschetst van de complexiteit van de ongemakkelijke thema’s als mensensmokkel en vrouwenhandel. Welke push- en pull-factoren spelen wereldwijd een rol? Welk traject doorloopt Naomi precies, via welke organisaties en personen? In  My name before Naomi voert Naomi een gesprek met een actrice die haar verhaal en alle verschillende perspectieven daar op zal belichamen. 
 
Voor dit onderzoek spraken de makers met representanten van verschillende instanties zoals een officier van justitie, het Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel, IND, een politieagent belast met B8-meldingen, een advocaat met expertise asielaanvragen, een psycholoog met expertise PTSS, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, verschillende onderzoeksjournalisten, Sonia en Naomi als ervaringsdeskundigen.

"Ik realiseerde me hier al snel dat veel mensen met wie ik sprak niet echt geloofden dat mensenhandel daadwerkelijk aan de hand is in Nederland. Velen ontkennen het, geloven niet dat zoiets in hun land gebeurt. Maar het gebeurt, want ik heb het zelf meegemaakt. Dat zette me aan tot het maken van deze voorstelling: het moet een eye-opener zijn voor hen die het niet weten of niet willen weten."
Naomi in een voorbeschouwing in Het Parool

"Het schakelen tussen een koel-zakelijk en persoonlijk perspectief is een prachtige metafoor voor het menselijk drama dat is weggestopt in stenen gebouwen en procedures." ★★★★ Trouw 

Over DEGASTEN

DEGASTEN onderzoekt voortdurend de zeggingskracht van theater in deze tijd en schuwt de confrontatie met haar publiek niet. Samen met Frascati Producties onderzoeken zij de potentie van theater met, voor en over een kwetsbare groep mensen in onze samenleving. 

Over Arq

Arq Psychotrauma Expert Groep is een koepel van instellingen en organisaties die zich bezighoudt met de gevolgen van schokkende gebeurtenissen en psychotrauma.  

spel Naomi Namutebi en Linda Lugtenborg dans Roxy Verwey regie Elike Roovers en Rutger Esajas tekst Eva Maria de Wit productie Frascati Producties i.s.m. DEGASTEN i.s.m. ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum lichtontwerp Mirko Lazovic foto Jean van Lingen met dank aan o.a. Jetske van Heemstra, Louke Brands, Rina Ghafoerkhan, Saskia Bieleveldt, Els Martens, Renata Parkinson, Sjoerd van Bemmel, Arnolda Zomer, Alex Ransdorp, Elleke Toet, Sonia en Stadsloket Noord

Programma

Na iedere voorstelling is er een nagesprek o.l.v. van Khadija Massaoudi met vertegenwoordigers van diverse betrokken instanties.

Za 6 juli - 19:30
Thema: mensenhandel
Met Suze Hageman (Nationaal Rapporteur Mensenhandel)

Zo 7 juli - 15:00
Thema: politie en opvang
Met Alex Ransdorp (Senior Rechercheur Mensenhandel; AIVM Midden-Nederland)

Vr 12 juli - 19:30
Thema: traumatherapie
Met Louke Brands (psycholoog bij Stichting Centrum ’45) en Jetske van Heemstra (psycholoog en socioloog bij Nationaal Psychotrauma Centrum)

Za 13 juli - 15:00
Thema: asielprocedures en seksuele gerichtheid
Met o.a. Erik Hagenaars (advocaat) en Sabine Jansen (auteur van het spraakmakende COC-onderzoek ‘Trots of Schaamte’)