Afrovibes: Opening route blauw (El Botinière - Dihya - FAKE NEWS)

Afrovibes 2024
wo 2 okt ’24 19:00
Koop kaarten voor route blauw van de Afrovibes openingsavond.
wo 2 okt ’24
19:00
 • wo 2 okt ’24
  19:00
  Frascati, Amsterdam
  Frascati Nes 63

Op woensdag 2 oktober opent Afrovibes Festival met een avondvullend programma vol dans en theater. Route blauw bevat de volgende voorstellingen: El Botinière, Dihya en FAKE NEWS.

Over El Botinière

El Botinière van de Tunesische choreograaf Selim Ben Safia is een metafoor voor de giftige wereld van de ‘patriarchale hypocriete Arabisch-Islamitische samenleving’ waarin mensen niet kunnen zijn wie ze willen zijn. El Botinière – de naam van een mythisch cabaret in het centrum van Tunis - is een voorstelling op populaire elektro-oriëntaalse muziek die de verborgen kant belicht van het Tunesische nachtleven waar vreugde, verdriet, liefde, haat, verlangens en het leven met elkaar verweven zijn. Een plek doordrenkt van lust en waar degenen ronddwalen die zich op klaarlichte dag niet durven te vertonen. Vijf dansers vertellen ieder hun eigen verhaal waarin het sombere en het sublieme elkaar kruisen en die gevoelens van vrijheid, maar ook lijden opwekken.

Over Dihya

Dihya van Mohamed Lamqayssi (Marokko) onthult het verlangen om erbij te horen. Het werk, gebaseerd op esthetische en artistieke inspiraties uit de Imazigh-cultuur en digitale artistieke disciplines, trekt het concept van traditie en eer naar het hier en nu.
Choreograaf Mohamed Lamqayssi vertelt het verhaal van de Amazigh-koningin Dihya. Zij is de enige vrouw in de geschiedenis die tegen de Umayyad vocht – en helaas verloor. Deze nederlaag markeerde een keerpunt in de geschiedenis van de Imazighen cultuur in Noord-Afrika. De tot dan toe heersende matriarchale orde moest plaatsmaken voor een Arabisch-islamitische patriarchaat, dat zelf na 14 eeuwen tot op de dag van vandaag nog bestaat. Maar wat als Dihya de strijd wel had gewonnen?

Lamqayssi opent een tijdelijke deur naar een alternatief scenario waarin Dihya de architect is van een ander verhaal en macht en opoffering leiden naar vrijheid en liefde. Een verborgen geschiedenis van de Imazighen cultuur die had kunnen zijn.

Over FAKE NEWS

FAKE NEWS verkent de concepten desinformatie, samenzweringstheorieën en wetenschapsontkenning en brengt deze samen in een wervelende dansvoorstelling. Live performance vloeit over in animatie en de grenzen tussen lichaam en scherm, realiteit en schijn vervagen. In FAKE NEWS combineert de Zuid-Afrikaanse choreograaf Nelisiwe Xaba performance en digitale kunst. Ze verkent de concepten desinformatie, samenzweringstheorieën en wetenschapsontkenning waarvan hun invloed op sociale media en traditionele media niet meer weg te denken is. FAKE NEWS laat zien hoe de media een verleidelijke wereld van zingeving creëren en deze verpakt in nepnieuws. Xaba deconstrueert deze wereld in een dansvoorstelling waarin de live performance overgaat in animatie en waarbij grenzen tussen lichaam en scherm, realiteit en schijn vervagen.

De voorstelling geeft kritiek op de hedendaagse sociaal-politieke en culturele samenleving. Het nieuwe normaal wordt gehekeld waarin de opkomende dominantie van virtuele aanwezigheid en ontmoetingen vervreemding en het risico op desinformatie in de hand werken. 

 

 • El Botinière 
  Duur: 60 min.
 • Dihya
  Duur: 50 min.
 • FAKE NEWS
  Duur: 45 min.

Credits

El Botinière
choreografie Selim Ben Safia & Marwene Errouine dans Marwen Errouine, Fetah Khiari, Houda Riahi, Mariem Bouajaja & Mohamed Cheniti comédienne Anissa Daoud muziek Hazem Berrabah licht Jérôme Bertin

Dihya
choreografie
Mohamed Lamqayssi dans Chourouk El Mahati choreografie assistent Angela Vanoni licht Ivan Mathis

FAKE NEWS
video
Mocke van Veuren