© Ies Kaczmarek

Double bill: trying to get cozy in the dark dark void & AS IT WAS

Manuel Groothuysen & Diane Mahín / Toneelacademie Maastricht + Ryan O’Shea & Mar Esteban Martin / ArtEZ Arnhem
wo 21 jun ’23 18:00
Dubbele voorstelling over nihilisme en relaties.
wo 21 jun ’23
18:00
  • wo 21 jun ’23
    18:00
    Frascati, Amsterdam
    Frascati 4

trying to get cozy in the dark dark void

Twee wezens leven in een groene leegte, met alleen zichzelf en twee microfoons. Ze voelen elke gebeurtenis die ooit heeft plaatsgevonden en alles wat nog komen gaat intens. Verbijsterd door mogelijkheden, gegrepen door angst en geprikkeld door vreugde, kunnen ze de leegte niet omarmen. Dit zet een reeks gebeurtenissen in gang waarbij de twee worstelen om troost te vinden, waardoor een wanhopige behoefte aan dekens ontstaat.

AS IT WAS

As It Was verkent relaties. 

tussen mensen en objecten, 

tussen mensen en plaatsen,

tussen mensen,

hun relationele banden.

 

Een stille oceaan maakt plaats voor een heftige storm.

Twee vrienden verdiepen zich in het begrip veerkracht.

Een ode aan intieme vriendschap in al zijn glorieuze alledaagsheid, doodgewoonheid en uitbundige pieken. 

Eindelijk bespreken zij de complexe relatie tussen performers en publiek.

In deze wereld zijn wij alleen.

Je weet dat het niet meer is

zoals het was

  • Duur 30 + 25 min.
Onderdeel van

Over Diane Mahín & Manuel Groothuysen

Na onze jeugd als Nederlands-Iraanse broer en zus, studeerden we na theoretische studies in sociale en geesteswetenschappen beiden aan de Toneelacademie Maastricht.

Als we samenwerken, vinden wij elkaar in onze existentiële en absurdistische opvattingen over de werkelijkheid en hoe de mens onderworpen is aan de manipulatie van andere (niet-)menselijke entiteiten. Deze ideeën kunnen overweldigend en confronterend zijn, maar als je uitzoomt ook bevrijdend en pijnlijk grappig. Wij verbeelden deze gevoelens graag esthetisch, in de hoop geestelijk lijden een nieuw kader te geven, tegen de bizarre achtergrond van de werkelijkheid. Dit resulteert in audiovisuele, performatieve werken die vorm geven aan de gedragingen van mensen die leven binnen verzonnen en onvermijdelijke patronen, zoals onze onontkoombare band als broer en zus.

Over Ryan O’Shea & Mar Esteban Martin 

Ryan O'Shea (hij/hem) is een queer performance maker uit het Verenigd Koninkrijk en gevestigd in Nederland. Zijn werk verweeft draden van ambivalentie, abstractie en ambiguïteit door visueel opvallende, esthetisch scherpe werelden die doordrongen zijn van een gevoel van anders-zijn. 

Mar Esteban Martin (zij/haar) is een kunstenaar en educator uit Barcelona en gevestigd in Nederland, werkend tussen de werelden van performance, muziek en improvisatie. Haar hybride aanpak lokt speelsheid, speculatie en dromerige fantasieën uit. Momenteel is ze geïnteresseerd in site-responsive performance en de tijdelijkheid en performativiteit van natuurlijke fenomenen.

Ryan en Mar begonnen hun samenwerking aan performances en workshops tijdens hun studie aan de masteropleiding Home Of Performance Practices aan ArtEZ (Arnhem). In hun werk zijn ze geïnteresseerd in het verkennen van onderwerpen door middel van poëtische, suggestieve taal en het ontwikkelen van een performance-methode gebaseerd op plezier, spel en experiment.

trying to get cozy in the dark dark void

regie, performance, licht & sound design Diane Mahín & Manuel Groothuysen techniek Caz Egelie met dank aan Toneelacademie Maastricht campagnebeeld Ies Kaczmarek

AS IT WAS

concept & performance Mar Esteban Martin & Ryan O’Shea techniek E. Christodoulou beeld Steef Kersbergen