© Sofie Knijff

IDFA on stage: Finding Willard

Het Zuidelijk Toneel & Tom Struyf (BE)
di 15 nov ’22 - wo 16 nov ’22
Welke plek geven we mensen die afwijken van de norm in onze samenleving?  Wat betekent het om voor elkaar te zorgen in veranderende tijden? 
di 15 nov ’22
-
wo 16 nov ’22

Reis mee met Tom Struyf in Finding Willard. Een filmisch reisverhaal over zorgen voor elkaar. Een intieme voorstelling waarbij het publiek op drie tribunes rondom een maquette van Willard zit, waardoor je als toeschouwer heel nauw bij de plek betrokken wordt - alsof je er zelf rondloopt.

Winter 2018. Op reis in de VS komt theatermaker Tom Struyf bij toeval aan in een klein dorpje bij de grens met Canada. Willard ligt op de oevers van een uitgestrekt meer, in de schaduw van de ruïnes van een voormalige psychiatrische instelling. Gedreven door een persoonlijk vraagstuk mondt een toevallige kennismaking met een bijzonder landschap en een piepkleine kerkgemeenschap uit in een meeslepende trip, waarbij Toms persoonlijke leven innig met Willard verweven raakt. 

Tussen 1869 en 1996 werden duizenden cliënten opgevangen in het psychiatrisch ziekenhuis in Willard. De hele regio was economisch afhankelijk van het instituut. In Finding Willard neemt Tom Struyf je mee naar het Willard van vroeger en dat van nu - waar de laatste overblijvers samenkomen en voor elkaar proberen te zorgen. Laat je meevoeren door het ontroerende verhaal van Peggy, Alta, Lesley en Tom, in zijn zoektocht naar de ideale plek om samen te leven.
 
Finding Willard is een reisverhaal, een persoonlijke zoektocht over opbouw en verval, zorg en gemeenschap.  Het is een multimediale, filmische voorstelling in de lijn van eerdere voorstellingen zoals Vergeetstuk en De Tatiana Aarons Experience - waarin Tom zijn fascinatie voor een plek en een aantal mensen in verband brengt met een persoonlijke gebeurtenis, en op die manier een nieuw verhaal construeert. 

  • Nederlands gesproken
  • Engelse boventitels
  • 105 min.

concept & spel Tom Struyf cocreatie Fien Leysen & Willem De Maeseneer camera & montage Geert De Vleesschauwer & Fien Leysen muziek Bert Hornikx vormgeving Ina Peeters & Jolan Moonen technische supervisie Geert De Vleesschauwer techniek Geert De Vleesschauwer / Bregt Janssens productie Tatiana Aarons vzw coproductie Het Zuidelijk Toneel, NTGent, C-TAKT, NEXT Festival, Productiehuis TR, detheatermaker, kc deSingel, cc de Werft Geel en cc De Grote Post Oostende  in samenwerking met  De Nieuwe Vorst, corso en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond met steun van de Vlaamse overheid, Gemeente Rotterdam, Stuifzand en deAuteurs

wie zich kan openstellen voor de schoonheid van landelijk Amerika en menselijke verhalen over een gebrekkig zorgstelsel, zal zich vergapen aan Struyfs opmerkelijke trip

★★★ de Volkskrant