Nackt

Nackt

Lizzy Timmers / Theaterhaus Jena (DE)

Duits gesproken/NL boventiteling
theater

Over

De 20e en 21e eeuw worden en werden getekend door de strijd om het lichaam. Begin 20e eeuw was het naakte lichaam in Duitsland nog nauw verbonden met de reformbeweging. Niet lang hierna speelde het een centrale rol in het propaganderen van het Arische ideaal. De activisten van ’68 bevrijdden het lichaam op zoek naar genot en plezier: als teken van protest poseerden de leden van de beroemde Berlijnse Kommune 1 naakt op een rij.  Rond dezelfde tijd ontwikkelde  in de DDR de Freikörperkultur zich tot een ware volksbeweging – het naakte lichaam moest gelijkheid scheppen. Kunstenares VALIE EXPORT stelde met haar ‚draagbare voelbioscoop‘ het lichaam én het maatschappelijke perspectief daarop centraal. De Oekraïense feministische protestgroep Femen daarentegen gebruikte het naakte lichaam als wapen. En tegenwoordig zijn deepfakes in staat uit een hoeveelheid beelden elk denkbaar naakt lichaam te creëren.

Met Nackt probeert regisseuse Lizzy Timmers het naakte lichaam te bevrijden van al deze historische contexten. Maar kan het lichaam ooit weer los van haar maatschappelijke connotaties gezien worden? Aan de hand van uitspraken van de 68er’s en aanhangers van de Duitse FKK beweging ontrafelt Lizzy Timmers een web van blikken en betekenissen van het naakte lichaam.

'Liefdevol technoduet over Duitse inburgering' Theaterkrant

'Mit viel Beifall und bleibenden Eindrücken endet nach zwei Stunden schliesslich dieser mutige Theaterabend in Jena.' lees hier de recensie in Ostthüringer Zeitung.

concept en regie Lizzy Timmers van en met Pina Bergemann, Henrike Commichau, Mona Vojacek Koper, Hanneke van der Paardt, Leon Pfannenmüller, Charlotte Puder toneelbeeld en lichtontwerp Maarten van Otterdijk kostuums Cornelia Stephan 
dramaturgie Thorben Meißner regieassistentie Susanne Frieling 

 

 

Pers

 
110 minuten
We Are Public

26 april vrij toegang voor We Are Public-leden.

nagesprek

Na afloop van de voorstelling is er een nagesprek rond de Freikörperkultur; o.l.v. filosoof en schrijver Simon(e) van Saarloos.