• Naar Ikea, Marijn Graven. Beeld: Sytske Frederika van Koeveringe

Naar Ikea

Naar Ikea

Frascati Producties / Marijn Graven

theater

Over

'Naar Ikea weet het leven van twee dolende zielen boeiend te houden'  de Volkskrant

‘Voor een schrijver is het leven een spelletje

Ik ben er nooit in geslaagd iets serieus te nemen

Zelfs mijn eigen ellende niet

Wat ik schrijf vind ik reëler dan het leven’

Een relatie is als een woning. We wonen allemaal anders. Van een flat van zestien vierkante meter tot een volledig ecovriendelijk huis. Allemaal willen we zonder voorbehoud proberen onze dromen te realiseren. Richt je relatie in zoals jij dat wil. Wacht niet op bijzondere momenten, maar maak de gewone momenten bijzonder.

Naar IKEA is een zeer vrije bewerking van de klassieker Naar Damascus van de Zweed Johan August Strindberg (man, vrouwenhater, alchemist, beeldend kunstenaar en tamelijk depressief). Hij schreef de trilogie tussen 1898 en 1901 tijdens zijn derde huwelijk met een dertig jaar jongere actrice. Ook dit huwelijk strandde. Marijn Graven (vrouw, mannenliefhebber, regisseur met holistische verlangens en relationeel autonoom) vroeg Sytske Frederika van Koeveringe (vrouw, mensenhater, realist, schrijver en weloverwogen alleenstaand) de trilogie te bewerken voor twee acteurs. Een vrouw en een man trachten hun dolende levens te delen. Hoe gaan zij om met zichzelf, elkaar en de sterfelijkheid die hen op de hielen zit? Wat als de hunkering om van twee waterdruppels één te maken even groot is als de angst daar voor? Hop, samen naar de meubelgigant! Jij kunt jouw relatie helemaal inrichten zoals jij dat wilt.

Naar IKEA is een romantische horror over mannen en vrouwen, donker en licht. Een live poging los te komen van oude rolpatronen, verwachtingen, fnuikende onzekerheid en jaloezie. En ondertussen dendert de trein die levenservaring heet in volle vaart langs. De gelukkigste mensen hebben niet het beste van alles, maar maken van alles het beste. Toch?

‘Toen ik u ontmoette dacht ik dat het een bedoeling had-

Dat u een engel was

Ik dacht dat u was voorbestemd mij te redden of te vernietigen’

Luister hier naar het interview met Marijn Graven op Amsterdam FM.

tekst Sytske Frederika van Koeveringe regie Marijn Graven spel Damaris de Jong en Martijn Nieuwerf decor- en kostuumontwerp Sacha Zwiers stagiaire decor & kostuum ontwerp Kim Rombouts lichtontwerp Varja Klosse geluidsontwerp Jelle Hoekstra dramaturgisch advies Inés Sauer productie Frascati Producties beeld Sytske Frederika van Koeveringe

Makers

Marijn Graven (1984) maakt intieme, aansprekende voorstellingen vol verhalen die tegelijk persoonlijk en universeel zijn. Samen met haar acteurs en het publiek gaat zij op zoek naar antwoorden op grote en kleinere levensvragen, bijgestaan door een breed scala aan historische figuren en fictieve personages. In het theater, waar verbeelding en realiteit elkaar aanraken, maakt zij de grote verhalen uit het wereldrepertoire opnieuw tot een spiegel voor herkenbare, alledaagse zorgen en verlangens.

Pers

 
90 minuten

Première 17 oktober 2019

23 okt 2019

Op woensdag 23 oktober vinden filmregistraties van de voorstelling Naar IKEA plaats. Deze beelden worden enkel gebruikt voor ons archief. Wilt u niet in beeld komen te staan dan willen wij u vragen uw ticket te boeken voor een andere dag. Heeft u uw ticket al gekocht neemt u dan graag contact met ons op via de kassa.