Naar Ikea

di 15 t/m vr 25 oktober

Naar Ikea

Frascati Producties / Marijn Graven

theater

Over

‘Voor een schrijver is het leven een spelletje

Ik ben er nooit in geslaagd iets serieus te nemen

Zelfs mijn eigen ellende niet

Wat ik schrijf vind ik reëler dan het leven’

Naar Ikea, voorheen Naar Damascus, is oorspronkelijk een toneelstuk van de Zweed Johan August Strindberg: man, vrouwenhater, alchemist, beeldend kunstenaar en donkere schrijver. Naar Damascus is geschreven in drie delen tussen 1898 en 1901. Strindberg voltooide de trilogie tijdens zijn derde huwelijk. Deze keer zocht hij zijn heil bij een bijna dertig jaar jongere actrice, een huwelijk dat wederom strandde. Naar Damascus werd (her)ontdekt in 2019 door Marijn Graven, vrouw, regisseur en mannenliefhebber, die hiervoor een andere vrouw vroeg dit stuk van ruim 200 pagina’s met een ontelbaar aantal personages te bewerken voor twee acteurs. Sytske Frederika van Koeveringe nam de uitdaging aan om Naar Ikea te schrijven.

Een vrouw en een man trachten hun dolende levenswegen te delen: twee ‘ikken’ op zoek naar zingeving en identiteit. Hoe gaan zij om met de tijd die wegtikt, met de sterfelijkheid die hen op de hielen zit terwijl het leven nog lang niet heeft gebracht wat ze denken te verdienen? Naar Ikea geeft een ooggetuigenverslag van een hedendaagse worsteling: wat te doen als de hunkering om van twee waterdruppels één te maken even groot is als de angst daar voor?

Een zwartgallige romantische horror over mannen en vrouwen, donker en licht. Over liefde, wantrouwen, jaloezie en overgave. Naar Ikea is een oefening in het loslaten van klassieke man-vrouwverhoudingen. Ooit werd ons leven bepaald door kerk en samenleving en nu lijkt onze vrijheid oneindig. Maar is dat ook zo? Soms lijkt het er meer op dat we gefragmenteerd en zonder god of gebod als in een droom onze weg zoeken. Hoe bouwen twee geliefden samen een nieuwe kerk, of oké, gewoon een huisje model Centerparks, vol hoop, liefde en misschien zelfs vergeving op drassige, Hollandse veengrond? Ondanks, of misschien wel dankzij al dat dolen en die grootse emoties is Naar Ikea doorspekt met humor van de donkerste soort.

‘Toen ik u ontmoette dacht ik dat het een bedoeling had-

Dat u een engel was

Ik dacht dat u was voorbestemd mij te redden of te vernietigen’

tekst Sytske Frederika van Koeveringe regie Marijn Graven spel Damaris de Jong en Martijn Nieuwerf decor- en kostuumontwerp Sacha Zwiers lichtontwerp Varja Klosse geluidsontwerp n.n.b. dramaturgisch advies Inés Sauer productie Frascati Producties

Makers

€15 / €11,50
Frascati 4
Tickets online €1 goedkoper

Première 17 oktober