Metropolis #1 Onderwijs

Metropolis #1 Onderwijs

Trouble Man / Het Nationale Theater

theater

Over

Metropolis #1 is een actuele en humoristische voorstelling over idealen en schulden, over het gedroomde onderwijs en de weerbarstige realiteit. Gebaseerd op interviews met prominenten uit de Haagse onderwijswereld en op verhalen van leerlingen, politici, bevlogen leraren en teleurgestelde idealisten. Metropolis #1 is de eerste voorstelling van het vierluik dat theatermaker Sadettin Kırmızıyüz de komende jaren in coproductie met Het Nationale Theater op de planken brengt.
 
Het Haagse Oranjecollege staat op het punt van een grote doorbraak. Directeur Erica (Antoinette Jelgersma) zet alles op alles om haar school in the picture te krijgen als excellente school. Ondertussen zien we leerlingen kopje onder gaan, omdat zij meer zorgen hebben dan goed voor hen is, en probeert conciërge Otto (Stefan de Walle) te redden wat er te redden valt. Terwijl de school zich concentreert op anti-radicalisering, dringt de georganiseerde misdaad ongezien de school binnen. Zij zorgen immers wel voor families die het niet zo makkelijk hebben… Waar vecht je voor als leraar? Een betere toekomst voor de buurt, de maatschappij, de leerling? Mag je mensen laten vallen, omdat je nu eenmaal niet iedereen kunt redden?
 

'De Luizenmoeder, maar dan anders', aldus Wethouder van Onderwijs Saskia Bruines in de Volkskrant.

'Sterke rollen in drama over problemen op Haagse school' ★★★ NRC

'Metropolis #1 duikt in het Haagse onderwijs en laat een heuse technocratische nachtmerrie zien.' ★★★★ 8Weekly

Het vierluik Metropolis
De komende jaren werkt Sadettin Kırmızıyüz met zijn stichting Trouble Man samen met Het Nationale Theater aan het vierluik Metropolis. Geïnspireerd door de tv-serie The Wire wordt in elk deel van het vierluik Metropolis een kernthema van het stedelijke leven onderzocht. Na onderwijs zal Metropolis zich in de volgende delen richten op de thema’s politiek, de media en de criminaliteit. Uiteindelijk vormt de gehele serie een beeld van hoe de beste bedoelingen van hogerop de grootste gevolgen kunnen hebben voor de gewone burger.

concept & tekst Sadettin Kırmızıyüz spel Leandro Ceder, Marieke Giebels, Antoinette Jelgersma, Sadettin Kırmızıyüz, Mariana Aparicio Torres, Kaspar Schellingerhout, Stefan de Walle dramaturgie & research Liet Lenshoek muziek Kaspar Schellingerhout licht Gé Wegman vormgeving Sacha Zwiers kostuum Lotte Goos zakelijke leiding Albert van Andel productie Impact Academy coproductie met Het Nationale Theater campagnebeeld Tjade Bouma

Makers

Stichting Trouble Man is in 2010 opgericht om de voorstellingen van Sadettin Kırmızıyüz te produceren. Kırmızıyüz is geboren en getogen in Zutphen, maar wordt gefascineerd door het feit dat hij een migrantenkind is. De eerste vier voorstellingen die hij maakte na zijn afstuderen (Avondland, De vader, de zoon en het heilige feest, What’s Happenin brother en Somedaymyprincewill.com) vormden een reeks over ‘hete hangijzers’ als religie, dubbele identiteit en migratie. De afgelopen seizoenen maakte Sadettin een nieuwe reeks over de Nederlandse samenleving: Hollandse Luchten. Deze bestond uit: Jeremia samen met Marjolijn van Heemstra, Pandgenoten en De radicalisering van Sadettin K.

90 minuten
Gratis workshop

Speciaal voor docenten: gratis workshop Socratische gespreksvoering o.l.v. jongeren-imam Yassin Elforkani. Voorafgaand aan de voorstelling op donderdag 12 april. Lees hier meer over deze workshop en hoe u zich kunt aanmelden.