• metropolis 1

Metropolis # 1 Onderwijs

di 10 t/m za 14 april

Metropolis # 1 Onderwijs

Trouble Man / Het Nationale Theater

theater

Over

Metropolis #1 Onderwijs

Metropolis #1 opent met onderwijs, het voorportaal van de samenleving. We volgen onder meer een schooldirectrice die haar school onder het stigma ‘zwarte school’ vandaan wil laten komen en een grote eindexamenfraude probeert weg te poetsen, een leerplichtambtenaar die op het punt staat een netwerk van verzuimfraudeurs bloot te leggen, en een jonge, hoogopgeleide lerares met een niet-westerse achtergrond die wordt geconfronteerd met een allochtonenquotum.

Binnen het onderwijs wordt de basis gelegd voor je zelfvertrouwen. Hier kom je voor het eerst in aanraking met hoe de samenleving er buiten de deur en in de stad uit zou kunnen zien. Waar botst het ‘oude onderwijs’ met het ‘onderwijs-nieuwe-stijl’? Hoe wordt de leerling, die ongepolijste diamant, binnen de deuren van de school gehouden en behoed voor de verleidingen van de Grote Stad?

Na Onderwijs zal Metropolis zich richten op de thema’s politiek, de media en de criminaliteit. Uiteindelijk vormt de gehele serie een beeld van hoe de beste bedoelingen van hogerop de grootste gevolgen kunnen hebben voor de gewone burger.

concept/ tekst Sadettin Kırmızıyüz spel Leandro Ceder, Marieke Giebels, Antoinette Jelgersma, Sadettin Kırmızıyüz, Mariana Aparicio Torres, Kaspar Schellingerhout, Stefan de Walle dramaturgie & research Liet Lenshoek muziek Kaspar Schellingerhout licht Gé Wegman vormgeving Sacha Zwiers kostuum Lotte Goos zakelijke leiding Albert van Andel impactproductie Impact Academy COPRODUCTIE met Het Nationale Theater campagnebeeld Tjade Bouma

Metropolis

De komende vier jaar slaat Sadettin Kırmızıyüz de handen ineen met het Nationale Theater om het vierluik Metropolis op de planken te brengen. In Metropolis draait het om de stad, de stedeling en de verhalen die zij voortbrengen. Geïnspireerd door The Wire wordt in elk deel een kernthema van het stedelijke leven onderzocht.

Makers

Trouble Man produceert het werk van Sadettin Kırmızıyüz. Kırmızıyüz is geboren en getogen in Zutphen, maar wordt gefascineerd door het feit dat hij een migrantenkind is. Zijn ervaringen vormen de basis van een theatraal onderzoek naar grote actuele thema’s rond multiculturaliteit, die spelen in onze samenleving. Na zijn afstuderen maakt hij een serie voorstellingen over een reeks over ‘hete hangijzers’ als religie, dubbele identiteit en migratie. De afgelopen jaren maakte hij bij Frascati Producties het drieluik Hollandse Luchten. Hollandse Luchten I: Jeremia, gemaakt samen met Marjolijn van Heemstra, ging over de vrijheid van meningsuiting. De voorstelling werd positief ontvangen door publiek en pers en geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2014. Hierna volgde Hollandse Luchten II: Pandgenoten over de idealen en weerbarstige praktijk van het Nederlandse woningbeleid. Afgelopen seizoen maakte Kirmiziyüz het eveneens zeer goed ontvangen Hollandse luchten III: de radicalisering van Sadettin K. Afgelopen seizoen presenteerde hij bij Frascati de herneming van de indrukwekkende solo De Vader, De Zoon en het Heilige Feest. Kırmızıyüz is een hedendaagse verteller; vanuit zijn maatschappelijk engagement en grote fascinatie voor geschiedenis en wereldliteratuur ontstaan voorstellingen die meer zijn dan egodocumenten.

 

€19 / €15,50
Frascati 1
Tickets online €2 goedkoper