Matglazen Vensters

di 29 & wo 30 mei

Matglazen Vensters

Dood Paard in coproductie met Adelheid l Female Economy

theater

Over

Tragikomisch portret van een relatie op de waakvlam

Doeze en Tacita: een echtpaar aan de verkeerde kant van de vijftig. Wat misschien ooit liefde was, is overgegaan in gewenning en berusting. Het leven is zijn beloften niet nagekomen; de wereld verandert sneller dan dit tweetal bij kan houden. Enter Beau, de zoon uit een eerder huwelijk van Doeze. Met de schijnbare achteloosheid van een beroepsgokker en de kilte van een geboren cynicus speelt hij de vermoeide geliefden uit elkaar. Zijn manipulaties brengen weer beweging in hun verstandhouding. Maar dat betekent allerminst dat ze ook iets terugvinden van hun vroegere geluk. En Beau weet: als het allemaal  te ingewikkeld voor hem wordt, dan is kalm vertrekken het enige dat hij hoeft te doen.

Na de locatievoorstelling Eiland (2015), waarin Manja Topper en Titus Muizelaar voor het eerst optraden als Doeze en Tacita, schrijft Rob de Graaf een nieuwe tekst voor hen, aangevuld met Dood Paard-kernlid Kuno Bakker. Een tragikomisch portret van drie mensen die zich elk op hun eigen manier staande proberen te houden in een harde en zelfzuchtige wereld.

tekst Rob de Graaf spel Kuno Bakker, Titus Muizelaar & Manja Topper

Makers

Dood Paard staat garant voor een autonome mentaliteit en een open houding van de spelers naar het publiek. Soms lijkt de grens tussen een toneelrol en zijn vertolker te vervagen. Al ruim twintig jaar overleven de acteurs zonder dat er een regisseur aan te pas komt. Of ze nu een bestaand stuk aanvatten of een splinternieuwe eigen tekst, altijd gaat het erom: hoe staan wij in het hier en nu? Iedere handeling, iedere uitgesproken zin is bedoeld om de eigen geest te scherpen. En daarmee die van de toeschouwer. Afgelopen seizoen was Dood Paard bij Frascati te zien met Volpone en Het Raadsel van Alles wat Leeft.

Frascati en Dood Paard kennen sinds jaar en dag een sterke verwantschap, een band die in 2013 bekrachtigd is met de intrek van Dood Paard in de gebouwen van Frascati.

Adelheid Roosen is actrice, theater-, film- en televisiemaakster. Na haar rol in De Vagina Monologen schreef zij De Gesluierde Monologen (2003). De voorstelling was te zien in theaters in o.a. Nederland, Amerika, Frankrijk en Turkije en daarnaast in de Tweede Kamer en op verschillende vmbo-scholen. In 2007 maakte Roosen Is-man, over eerwraak in Turkse en Koerdische families. In 2009 richtte zij de Wijkjury op, een initiatief om vrouwen met uiteenlopende culturele achtergrond te laten kijken naar en praten over theater. Met Platform Zina organiseert Roosen o.a. ‘Wijksafari’s’, waarbij de wijk een theater wordt en de verhalen van buurtbewoners een voorstelling. Met haar organisatie Adelheid|Female Economy maakt zij voorstellingen waarin het contact met de Ander centraal staat, theater waarin blijkt dat niemand uiteindelijk ‘een vreemde’ is.

€15 / €11,50
Frascati 2
Tickets online €2 goedkoper