• onbetaalbaar

Made in Zuidoost: De Veiling der Dingen

Made in Zuidoost: De Veiling der Dingen

ONBETAALBAAR (BE) / Frascati Producties

beeldende kunst

Over

Op zaterdag 10 november opent ons theater en voormalig veilinghuis de deuren voor De Veiling der Dingen. Wat gaat er onder de hamer? Dingen zoals meubels, tafels, kastjes en andere objecten gemaakt van gerecycled zwerfafval en gedoneerde tweedehands spullen uit bergingen, schuren en kelders in Zuidoost. Van afdankertje tot design.

De Dingen zijn gemaakt door ONBETAALBAAR, een Vlaams collectief van meubelmakers, stoffeerders, schrijvers, filosofen, designers, restaurateurs en grafici. Zij werken vanuit de filosofie dat ieder object zijn eigen verhaal heeft: materialisme met emotie.

De Dingen en de bijzondere verhalen die zij met zich meedragen worden gepresenteerd door theatermaker Lucas De Man, bekend van Avro Kunstuur en zijn Stichting Nieuwe Helden.

De Dingen worden geveild door Paulina Cramer, veilingmeester bij Christie's. De opbrengst van de veiling gaat naar R.U.A. - Reflexo on Urban Art in Amsterdam Zuidoost, een street art platform voor kunst in de publieke ruimte.

Meebieden?
Bekijk hier de catalogus. Wil je de designobjecten voorafgaand aan de veiling in het echt bekijken, kom dan op 10 november tussen 19:00 - 19:30 uur langs voor een korte bezichting. Bieden op de verschillende objecten kan vanaf 5 euro. Daarnaast kun je eigenaar worden door een bijzondere tegenprestatie te bieden ten behoeve van R.U.A. - Reflexo on Urban Art die altijd wel extra handen of materialen kunnen gebruiken. Wil je zeker zijn van een plek en veilingbordje, reserveer dan via de kassa van Frascati. De toegang tot Frascati zelf is gratis.

Wat ging er aan vooraf?
In de aanloop van de veiling trok ONBETAALBAAR Amsterdam Zuidoost in waar woningcorporatie Rochdale in de H-Buurt een atelier ter beschikking stelde. Daar werden oude en kapotte meubelstukken verzameld. Gevonden op straat of gedoneerd door buurtbewoners. Hiervan maakte ONBETAALBAAR samen met kunstenaars uit Zuidoost een prachtige serie designobjecten. Op vrijdag 2 oktober werd het resultaat van een week hard werken geprestenteerd in Made in Zuidoost: De Expositie. Deze werd officieel geopend door Tanja Jadnanansing, stadsdeelvoorzitter van Zuidoost. Jeritza Toney was de host van de avond en trad op met haar kinderen Cheyenne Toney en Guillano Herdigein. Een feestje in stijl en ook een eerste moment voor potentiele kopers om zich voor te bereiden op De Veiling de Dingen.

Over ONBETAALBAAR
ONBETAALBAAR is geboren uit liefde voor objecten. Het is zowel werkplaats als denktank, een plek waar meubelmakers, stoffeerders, schrijvers, filosofen, bricoleurs, product designers, restaurateurs, grafici – werkers en denkers – elkaar vinden in een materialisme met emotie. ONBETAALBAAR vertrekt vanuit de filosofie dat de waarde van objecten niet enkel economisch is, maar ook ecologisch, artistiek en emotioneel. Zij werken enerzijds met gerecupereerde materialen en geven ze een paspoort en een nieuw leven, maar bedenken ook oplossingen voor alledaagse praktische vragen, van kleine objecten tot ruimtelijke projecten.Zo nodigt ONBETAALBAAR mensen uit om na te denken over wat we wegwerpen, stil te staan bij het verhaal en de identiteit van een object. Vinders, denkers, makers, ontwerpers en kopers worden met elkaar verbonden; ecologie, economie, filosofie, design en liefde voor materialen met elkaar verenigd.

concept ONBETAALBAAR (BE) productie Frascati Producties in samenwerking met Woningstichting Rochdale met dank aan Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

 

     

 

Makers

ONBETAALBAAR is geboren uit liefde voor objecten. Het is zowel werkplaats als denktank, een plek waar meubelmakers, stoffeerders, schrijvers, filosofen, bricoleurs, product designers, restaurateurs, grafici – werkers en denkers – elkaar vinden in een materialisme met emotie. ONBETAALBAAR vertrekt vanuit de filosofie dat de waarde van objecten niet enkel economisch is, maar ook ecologisch, artistiek en emotioneel. Zij werken enerzijds met gerecupereerde materialen en geven ze een paspoort en een nieuw leven, maar bedenken ook oplossingen voor alledaagse praktische vragen, van kleine objecten tot ruimtelijke projecten.Zo nodigt ONBETAALBAAR  mensen uit om na te denken over wat we wegwerpen, stil te staan bij het verhaal en de identiteit van een object. Vinders, denkers, makers, ontwerpers en kopers worden met elkaar verbonden. Ecologie, economie, filosofie, design en liefde voor materialen met elkaar verenigd.

Pers

 

Beeld

Reserveren gratis plaats

Om een gratis plaats voor de veiling te reserveren bel je de kassa van Frascati op 020-6266866. Bij het afhalen van je reservering krijg je een veilingbordje met nummer overhandigd. Biedingen verlopen via je nummer, maar toekijken als toeschouwer mag ook.

De (on)vertelde stad

Deze veiling maakt deel uit van Frascati Issues: De (on)vertelde stad. Bekijk hier het hele programma.