Lawrence of Arabia

Lawrence of Arabia

Marjolijn van Heemstra / Trouble Man / Sadettin Kirmiziyüz

theater

Over

Zevenentwintig scènes die nog misten in de film
 
In Lawrence of Arabia komen Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz met een vervolg op de wereldberoemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog aanvoerder was van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse bezetter. Lawrence of Arabia is een voorstelling over de invloed van het verleden op het heden, over de verwevenheid van alles en iedereen. En over de vraag wat jij en ik te maken hebben met een oude oorlog hier ver vandaan. 
 
De iconische film vertelt het heldenverhaal van een westerling die zich inzet voor Arabische autonomie. Maar daarachter ligt een ander verhaal, dat van het Europees kolonialisme in het Midden-Oosten en beslissingen die de kiem legden voor grote conflicten waarmee we vandaag de dag te maken hebben.
Samen met drie jonge acteurs gaan Marjolijn en Sadettin op zoek naar de belangrijkste scènes die zouden moeten worden toegevoegd om de film volledig te maken. Zo transformeren ze een overzichtelijk heldenepos in een allesomvattende mythe van deze tijd waarin ook de vrouwen, kamelen en oliebronnen aan het woord komen die een rol speelden in dit verhaal.
 
Marjolijn van Heemstra: “Om te snappen waar we ons nu in bevinden moeten we begrijpen hoe we hier gekomen zijn. Via het verhaal van Lawrence willen we laten zien hoe geopolitieke en ecologische problemen samenhangen en hoe gevaarlijk het is om je geschiedenis te simplificeren.”
 
'Met haar tekst heeft Van Heemstra complexe, geopolitieke ontwikkelingen weten te verwerken in een humoristische voorstelling, die de film als opstapje gebruikt om vergeten (of genegeerde) stemmen een podium te geven. Het maakt deze Lawrence of Arabia de bijsluiter die iedere filmkijker zou moeten zien.' ★★★★ NRC
 
concept Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz tekst en dramaturgie Marjolijn van Heemstra eindregie Eva Line de Boer spel Sadettin Kirmiziyüz, Pip Lucas, Giovanni Brand en Alidtcha Binazon dramaturgie Liet Lenshoek licht Ge Wegman kostuum en decor Sacha Zwiers muziek Roald van Oosten productie Anna Schaap 
 
 

Makers

Sadettin Kirmiziyüz maakt, gesteund door het Fonds Podiumkunsten, sinds 2010 voorstellingen met zijn stichting Trouble Man. Met eerst zijn gezin als uitgangspunt, en later de 'extended family' die de hele maatschappij in wezen is, maakt hij spraakmakende voorstellingen over identiteit, politiek, samenleving en radicalisering. Zijn persoonlijke insteek op de actuele werkelijkheid worden door pers en publiek breed gewaardeerd.

Trouble Man heeft sinds zijn ontstaan altijd samengewerkt met getalenteerde partners zoals Marjolijn van Heemstra, Frascati Producties, Theater Artemis en het RO Theater. Met Het Nationale Theater als coproducent zet Kırmızıyüz nu de volgende stap waarin hij een serie kan maken over de grote stad.

90 minuten
Lezing

Op vr 11 oktober geeft journalist (NRC, Volkskrant, Vrij Nederland) en Lawrence kenner Michiel Hegener (1952) na afloop van de voorstelling een korte lezing over de Britse Kolonel T.E. Lawrence en zijn tijd in Arabia.

Première

Op donderdag 10 oktober gaat de voorstelling in première.