• La Pretenza

La Pretenza

di 17 t/m za 28 september

La Pretenza

Jan Hulst & Kasper Tarenskeen / Frascati Producties in coproductie met Oostpool

theater

Over

Misschien moet alles veranderen opdat alles uiteindelijk hetzelfde blijft.  
 
Sicilië 1860. Generaal Garibaldi landt met zijn leger van 1000 rebellen op de westkust van het eiland. Don Fabrizio, prins van Sicilië, leunt achterover in zijn dure stoel. Met zware ogen kijkt hij toe hoe de volgende generatie lichtzinnig verkwanselt wat hij heeft opgebouwd. Hij ziet hoe zijn buitenhuis Donnafugata, familiebezit waar de adel al 300 jaar naar hartenlust wild jaagt en etiquette leert, aan puin wordt geschoten door de rebellen. Zijn aangenomen zoon Tancredi, een knap soldaat-van-oranje-type bij wie elke politieke uiting modieus uit de verf komt, sluit zich zonder gêne aan bij de nieuwe beweging die van Italië een sterke natie zal maken.
 
Ondertussen verschuilt Paolo, de echte zoon van Don Fabrizio, zich ergens in het paleis en propt zich vol met roomsoezen. Kan Don Fabrizio vertrouwen op de innerlijke kracht en sluwheid van het eeuwenoude familiewapen il Gattopardo, of moet hij beter luisteren naar de zieke hond aan zijn voeten? Misschien moet alles veranderen opdat alles uiteindelijk hetzelfde blijft.  
 
Jan Hulst en Kasper Tarenskeen gaan de klassieker Il Gattopardo te lijf. Veel zal er niet overblijven van de roman van Giuseppe di Tomasi di Lampedusa uit 1958, noch van de film van Luchino Visconti uit ’63. Ze grijpen het verhaal van de teloorgang van het Prinsdom Sicilië ten tijde van het Risorgimento (de periode van eenwording van Italië tussen 1820 -1870) aan om, zoals het een goed toneeltheatershow betaamt, het over de actualiteit te hebben. Decadentie, verandering, drama, oorlog, liefde, tranen en gedachten over volk versus elite. Acteurs, muziek, een duur decor: La Pretenza heeft alles wat je mag verwachten van een theatershow anno nu.
 
tekst en regie Jan Hulst, Kasper Tarenskeen spel Kees Hulst, Jim Deddes, Tim Linde, Thomas Höppener, Benno Veenstra scenografie Koen Steger, Jan Hulst kostuumontwerp Patricia Lim muziek David van der Leeuw, Kasper Tarenskeen lichtontwerp Bart van den Heuvel publiciteitsbeeld Hans van der Leeuw coproductie Frascati Producties, Toneelgroep Oostpool, Stichting Hulst & Tarenskeen.
 
 
De pers over eerdere voorstellingen van Hulst & Tarenskeen
 
‘Soms haakt een voorstelling zich steviger in je vast dan dat je direct na afloop vermoed. Deze is er zo één door de totaal weirde atmosfeer, het sterke beeld, de muziek, de eigenheid’ de Volkskrant over De Rekening
 
'In een meeslepende mix van commentaar en oprechte emoties laat deze voorstelling treffend de historisch zwakke plek van de Hollander zien' BNG Nieuwe Theatermakersprijs 2016 over Scheeps-Horeca
 
'Aanstekelijke zoektocht naar roem en zingeving' ★★★ Theaterkrant over Scheeps-Horeca
 
'Een klassieke tekst vakkundig gesloopt en weer opgebouwd als een eigentijdse blik op geavanceerde oorlogsvoering’ ★★★★ NRC next over De Ilias
 
‘Trapt de tijdgeest snoeihard op zijn staart’ ★★★★ Het Parool over Buut! De naderende dood

Makers

Jan Hulst & Kasper Tarenskeen (Nederland, 1987 & 1988) maakten sinds het afstuderen van Jan Hulst (AHK, Regie 2014) een vliegende start bij Frascati Producties. Inmiddels schrijven Hulst en Tarenskeen al hun theaterteksten zelf. Achtereenvolgens maakten zij The Woods (2015), De Rekening en Scheeps-Horeca (genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theaterprijs en geselecteerd voor Circuit X). Daarna maakten ze (in coproductie met Toneelgroep Oostpool en Frascati Producties) speciaal voor Oerol de locatievoorstelling De Ilias. In januari 2017 kwam Buut! De naderende dood uit, een absolute hit.

€17,- /€13,50
Frascati 1
Tickets online €1 goedkoper

La Pretenza is op tournee: