• avond van de woede

De Avond van de Woede

De Avond van de Woede

GIDEON EVERDUIM / GIKKELS & LARA STAAL

 

Over

De Avond van de Woede onderzoekt woede als motor en als katalysator voor mobilisatie.

Vanuit de overtuiging dat woede een cruciale motor voor verandering kan zijn, wil De avond van de Woede een platform zijn voor monologen van verzet en pleidooien voor verontwaardiging. Diverse woordkunstenaars waaronder dichters, rappers, schrijvers, academici, activisten en theatermakers zullen een voor een het woord nemen en hun woede delen. Democratie gaat over onderhandeling en consensus, maar net zo goed over de ruimte onvoorwaardelijk en 'non-negotiable' te kunnen zijn. Het programma resulteert in verschillende speech acts die tezamen een collectief ritueel van verzet vormen. 

programmamakers Gideon 'Gikkels' Everduim & Lara Staal sprekers Sahand Sahebdivani (storyteller), Saman Amini (theatermaker), Kalib Batta (woordkunstenaar), Lieke Marsman (schrijver), Christopher Brett Bailey (theatermaker), Ishmerai Muhammad and Sydnaie X (representatives NOI), Appa (rapper), Femke Kaulingfreks (politiek filosoof & antropoloog), Sunny Bergman (filmmaker & schrijver), Simone Atangana Bekono, (schrijver & dichter), Babs Gons (dichter & theatermaker), Sylvana Simons (politica) en Gershwin Bonevacia (dichter).
 

 

TO DIS/AGREE
The art of conflict

Deze voorstelling maakt deel uit van het terugkerende programma Frascati Issues. In deze editie wordt onderzocht hoe verschil van mening een plek krijgt in onze maatschappij. Een vitale democratie faciliteert niet alleen tegengestelde opvattingen, maar ook het gesprek daarover. Nu sociale media polarisering in de hand werken en het polderen vaak doel op zich lijkt te zijn geworden is het tijd voor nieuwe ruimtes en modellen. Daarom transformeert Frascati haar theaterzalen tot arena’s, parlementen, rechtbanken en onderhandelruimtes. Als ode aan het conflict.

Makers

Gideon ‘Gikkels’ Everduim is een echte duizendpoot. Als kleuter stond hij al in de kerk te prediken. Het talent voor het verkondigen van een ideologie is Gideon nooit kwijtgeraakt en heeft gedurende zijn loopbaan diverse vormen aan genomen. Hij is een bekende in de kunst- en cultuursector, independent artist, docent en gepassioneerde druktemaker met betrekking tot sociale vraagstukken vanuit IZI Solutions en Controle Alt Delete.

Lara Staal is curator, programmamaker en dramaturg. Vanuit een noodzaak de kunsten te verbinden aan andere domeinen, cureerde ze de afgelopen jaren verschillende programma’s waarbij kunstenaars, academici en activisten samenkwamen. Zo organiseerde ze programma’s als International Law, whose law? (2013) waarbij recht en kunst samenkwamen en Out of State over het vluchtelingenvraagstuk en de rol die kunst daarin kan spelen. Ook co-cureerde ze het Congres van de Utopie samen met beeldend kunstenaar Jonas Staal (2016) en samen met theatermakers Ogutu Muraya en Sahand Sahebdivani het programma Other Stories, finding more than me (2017). Terugkomende thema’s in haar werk zijn: kunst als plek van politieke verbeelding, emancipatie en het sluiten van nieuwe allianties.

Pers

 
To Dis/Agree

Dit programma maakt deel uit van Frascati Issues: To Dis/Agree