• immens theater utrecht

Immens

Immens

Theater Utrecht / Casper Vandeputte & Vincent van der Valk

muziektheater

Over

Immens is een muzikale, filosofische en humoristische voorstelling, geïnspireerd op het gedachtengoed van Friedrich Nietzsche: de filosoof met de hamer.

Waar zit de schoonheid in zijn ideeën? En, waarin schuilt het gevaar? Regisseur Casper Vandeputte en acteur Vincent van der Valk schreven een muziektheatersolo waarin ze onderzoeken hoeveel waarheid een mens kan verdragen. Samen met een dertigkoppig koor duikt acteur Vincent van der Valk in de rol van een funky straatmuzikant, een kritische predikant. Hij grapt met het publiek, hij zingt, hij danst. Plots komt zijn verbeelding tot leven en zingt het koor zijn hartenkreten meerstemmig mee.

Van der Valk componeerde de muziek, die varieert van electrofunk tot Wagneriaanse opera. Een overdonderend muzikaal hersenspinsel De Duitse filosoof Friedrich Nietzsche werd ook wel ‘de filosoof met de hamer’ genoemd, omdat hij alles wat tot dan toe voor waarheid werd aangenomen, consequent omverwierp. Volgens Nietzsche moet ons leven een zekere grootsheid en intensiteit bezitten. Misschien wel zijn bekendste uitspraak – ‘God is dood’ – heeft tot op de dag van vandaag een grote weerslag op ons leven. Casper en Vincent zijn gefascineerd door zijn gedachtengoed en door het gevaar dat inherent aan zijn ideeën verbonden is. 

'Een zinderende ervaring' ★★★★ de Volkskrant
'Formidabele tekst, grootse acteur. Een zinderende voorstelling die nabrandt als de kopstoot van een hooligan' ★★★★ NRC  
'Nietzsches denken is ontzaglijk, en Vincent van der Valk vertolkt hem magistraal in deze muziektheatersolo.' Theaterkrant - keuze van de criticus
'Een fysieke en emotionele krachttoer' uit interview door Sander Janssens.
'Prachtig geregisseerd en indrukwekkend gespeeld.' ★★★★ Scènes

tekst Casper Vandeputte en Vincent van der Valk  regie Casper Vandeputte compositie en spel Vincent van der Valk  dramaturgie Joris van der Meer arrangementen Boudewijn Ruigrok  dirigent Ruben Smits  muzikale adviezen Thibaud Delpeut decor- en lichtontwerp, fotografie Julian Maiwald kostuumontwerp Rebekka Wörmann technische productie en lichtontwerp Mart Hielema geluidsontwerp en -techniek Sander van der Werff techniek Thomas Lloyd  

koor
sopranen Anneke van Zeijl, Dagmar de Vries, Elise te Kaat, Kirke Mulders, Laura van den Berg, Lisa van den Burg, Lucienne Visser, Maike Flick, Margreet te Wierik, Marianne Stadlander, Marleen Okma, Martine de Bruin, Simone Slootbeek, Tonny Bloo, Willemijn Maandag, Wilma Vroege Alten Adrieke van Herk, Annemieke Alberts, Ellen Fliers, Hennie Roelvink, Johanneke Klaassens, Karin Calor, Loes Burger, Marieke Moraal, Marjon Moed, Martijn Tubbergen, Merle Carvalho, Sandra de Bree, Yvonne Prins, Liesbeth Kuyvenhoven, Caroline Barnhard, Yvonne Timmer, Marianne van Zie tenoren Fred Schouten, Joris van der Meer, Kees den Hartogh, Robbert van Dijk, Roman Brasser, Tim Schouten, Timo Zuidema, Bas Keuning, Paul Francken, Christiaan Herrewijn, Cor van Ingen, Henk van Ziel bassen Geert van Beek, Maarten Loffler, Rowan Kievits, Toine van Roessel, Willem Brouwer, Wout Zinkstok, Ward Poppen, Paul Licht, Joep de Bont, Aad Gordijn

Makers

Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en behoort tot de meest toonaangevende theatergezelschappen van Nederland. Ze brengen hoogtepunten en klassiekers uit het toneel en de literatuur en zetten die naar eigen hand in uitdagende, ontregelende en bevlogen voorstellingen. Ze zien het theater als de meest geschikte plek om vrij te kunnen denken en om samen met het publiek te durven dromen over de wereld van morgen. Het gezelschap staat onder leiding van regisseur en artistiek directeur Thibaud Delpeut.

Casper Vandeputte maakte de afgelopen jaren levendige, maatschappelijk geëngageerde voorstellingen als The Summer of ’96 op Oerol, Bloedlink bij HNTjong/DOX en The Family bij Theater Utrecht. Hij zoekt in zijn voorstellingen naar vurige emotie, humor en ontroering. Voor Bloedlink ontving Vandeputte de Zilveren Krekel 2018. Onder het pseudoniem Simon Caspers schreef hij, samen met Martijn Simons, het boek Destiny.

Vincent van der Valk speelde bij Theater Utrecht o.a. de hoofdrollen in Platonov en Caligula. Hij werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor zijn rol in de film Gluckauf en won de Arlecchino voor zijn rol in Angels in America van Toneelgroep Oostpool. Van der Valk schrijft literatuur (DasMag), televisie (Fenix) en toneel (Orkater, Naomi Velissariou). Immens is het zevende theaterproject dat Vincent en Casper samen maken.

90 minuten
We Are Public

Di 15 oktober is opgenomen in het aanbod van We Are Public