If You Could See me Now

wed 19 february

If You Could See me Now

Arno Schuitemaker

language no problem
dans

Over

Ongedwongen clubdans wordt hypnotiserende ervaring. “Het is niet overdreven om te zeggen dat dit soort ervaringen de toekomst van het theater zal bepalen." (Trouw)

Ogenschijnlijk terloops vraagt If You Could See Me Now om opnieuw te kijken, een tweede blik, en vormt een ongedwongen clubdans om tot een duizelingwekkende golfbeweging.

Drie dansers halen het uiterste uit hun lichaam. De zindering groeit en groeit. Op het moment van maximale inspanning, volhardend en bezweet, neemt hun bewegingsstroom nieuwe gedaantes aan van lichtgevende, veranderende indrukken. De ruimte dijt uit, lost op en verschuift. Er verdwijnen happen uit de tijd en krijgt dan een andere dimensie.

Van extase naar vervreemding, opbouw naar ontmanteling, daagt If You Could See Me Now verwachtingen uit, schudt ze op, onderbreekt ze. Het vindt een kantelpunt. Weer verbindend in deze tussenruimte maakt het plaats voor het ontstaan van iets nieuws - een bevrijding.

Arno Schuitemaker is een reizende ster en niet zonder reden. Met groot succes reizen zijn voorstellingen kriskras door Europa. De magazines tanz en Dance Europe noemden hem zelfs "de meest toonaangevende hedendaagse choreograaf in Nederland”. Tijdens De Nederlandse Dansdagen 2019 won Arno de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie met zijn voorstelling The Way You Sound Tonight.

Met al maar doorgaande beweging als vertrekpunt worden voorstellingen van Arno Schuitemaker ware belevenissen die spreken over het leven en de tijd waarín we leven. Gekenmerkt door het interdisciplinaire karakter gaan de voorstellingen vérder dan dans en rekken ze de grenzen ervan op.

'Als een stroomstoot, zo voelt de dans van Arno Schuitemaker soms. Hypnotiserende bewegingen op elektronische minimal music. Dat gaat over energie, dat geeft spanning, en houdt je ademloos geboeid', schreef de VPRO.

"In een bevrijdende dansbeweging valt alles op zijn plaats (...) Het is niet overdreven om te zeggen dat dit soort ervaringen de toekomst van het theater zal bepalen.' ★★★★ Trouw

'Voor de liefhebber, en die heeft Schuitemaker ook buiten Nederland, is dit weer een schitterend werk, met transformaties die soms eerder voelbaar dan direct aanwijsbaar zijn.' ★★★★ NRC 

'Een prachtig gemaakt en gedanst werk dat subtiel met je gevoel speelt.' ★★★★ de Volkskrant

concept en creatie Arno Schuitemaker performers Stein Fluijt, Ivan Ugrin en Kim Amankwaa dramaturgie Guy Cools muziekcompositie Wim Sell lichtontwerp Vinny Jones kostuums Inge de Lange techniek Natasja Giebels, Vincent Beune fotografie Sanne Peper

If You Could See Me Now is een productie van SHARP/ArnoSchuitemaker in coproductie met HELLERAU – Europäisches Zentrum der Künste (Dresden), O Espaço Do Tempo - Associação Cultura (Montemor-o-Novo), CN D Centre national de la danse (Pantin), KLAP Maison pour la danse (Marseille) en Tafelhalle im KunstKulturQuartier (Neurenberg). De voorstelling is tot stand gekomen met bijdragen van Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, VSBfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds. SHARP/ArnoSchuitemaker wordt in de periode 2017-2020 meerjarig ondersteund door AFK (Amsterdam Fonds voor de Kunst).

 

If You Could See Me Now - Arno Schuitemaker from Arno Schuitemaker on Vimeo.

Makers

Arno Schuitemaker (1976) studeerde af aan de Technische Universiteit in Delft om zich vervolgens op de moderne dans te richten. De afgelopen jaren maakte hij indruk met een serie fysieke performances, onontkoombaar en vol energie. Inmiddels wordt hij gezien als een van de meest vooraanstaande choreografen van zijn generatie. De fysieke meeslependheid en betoverende eenvoud van zijn werk worden tot ver buiten de landsgrenzen geroemd. Eerder toonde hij bij Frascati onder meer de voorstellingen While we striveI will wait for you en I is another. Schuitemaker werkte bij verschillende danshuizen in Nederland en daarbuiten en maakte (locatie)voorstellingen als Proxemics (2007), ZONE (2008), ANOMIA (2008), EXIT (2009), Couple (2010) en TIDE (2011). Zijn werk werd bekroond met de Dioraphte Stimuleringsprijs, een selectie voor de Aerowaves Priority List en een selectie door het Europese Dancehouse Network.

 

 

€17 / €13,50
Frascati 1
Tickets online €1 goedkoper
  • in deze voorstelling wordt gebruik gemaakt van stroboscoop-achtige effecten