• arno schuitemaker frascati

If You Could See me Now

If You Could See me Now

Arno Schuitemaker

language no problem
dans

Over

 
Ogenschijnlijk terloops maar met indrukwekkende precisie vraagt If You Could See Me Now om opnieuw te kijken, om een tweede blik. Drie performers vormen een ongedwongen clubdans geleidelijk om tot een betoverende en duizelingwekkende golfbeweging. Ze halen het uiterste uit hun lichamen tot alles voelt als één brok energie, een samengebalde verdichting om mee door te breken naar een andere dimensie.
 
Op het punt van maximale en bezwete inspanning neemt de bewegingsstroom nieuwe gedaantes aan van oplichtende, steeds veranderende indrukken, en wekt versterkte momenten van volharding, veerkracht en perspectief. De ruimte dijt uit, lost op en verschuift. Er verdwijnen happen uit de tijd die dan weer samensmelt.
 
Van extase naar vervreemding, van opbouw naar ontmanteling, speelt If You Could See Me Now met verwachtingen en schudt ze op. Er ontstaat een kantelpunt, een beweging van performers en publiek naar de beleving van iets nieuws en onbevangen: een bevrijding.
 
'Het is niet overdreven om te zeggen dat dit soort ervaringen de toekomst van het theater zal bepalen. (...) In een bevrijdende dansbeweging valt alles op zijn plaats.' ★★★★ Trouw
 

'Voor de liefhebber, en die heeft Schuitemaker ook buiten Nederland, is dit weer een schitterend werk, met transformaties die soms eerder voelbaar dan direct aanwijsbaar zijn.' ★★★★ NRC

'Een prachtig gemaakt en gedanst werk dat subtiel met je gevoel speelt.' ★★★★ de Volkskrant

'Het is de grote kracht van Schuitemaker om de voorstelling in al zijn elementen te overdenken en het zó vorm te geven dat het - uiteindelijk - de grootste sensualiteit, originaliteit en genot uitstraalt.'  Tanznetz

concept en creatie Arno Schuitemaker performers Stein Fluijt, Ivan Ugrin, Kim Amankwaa dramaturgie Guy Cools muziek compositie Wim Sell lichtontwerp Vinny Jones kostuums Inge de Lange techniek Natasja Giebels, Vincent Beune fotografie Sanne Peper productie SHARP/ArnoSchuitemaker in coproductie met HELLERAU – Europäisches Zentrum der Künste (Dresden), O Espaço Do Tempo - Associação Cultura (Montemor-o-Novo), CN D Centre national de la danse (Pantin), KLAP Maison pour la danse (Marseille) en Tafelhalle im KunstKulturQuartier (Neurenberg) met bijdragen van Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, VSBfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.

 

Makers

Arno Schuitemaker (1976) studeerde af aan de Technische Universiteit in Delft om zich vervolgens op de moderne dans te richten. De afgelopen jaren maakte hij indruk met een serie fysieke performances, onontkoombaar en vol energie. Inmiddels wordt hij gezien als een van de meest vooraanstaande choreografen van zijn generatie. De fysieke meeslependheid en betoverende eenvoud van zijn werk worden tot ver buiten de landsgrenzen geroemd. Eerder toonde hij bij Frascati onder meer de voorstellingen While we striveI will wait for you en I is another. Schuitemaker werkte bij verschillende danshuizen in Nederland en daarbuiten en maakte (locatie)voorstellingen als Proxemics (2007), ZONE (2008), ANOMIA (2008), EXIT (2009), Couple (2010) en TIDE (2011). Zijn werk werd bekroond met de Dioraphte Stimuleringsprijs, een selectie voor de Aerowaves Priority List en een selectie door het Europese Dancehouse Network.